Naya Rivera

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Naya Rivera
Syntymäaika 12. tammikuuta 1987 (ikä 28)
Syntymäpaikka Valencia, Kalifornia, Yhdysvallat
Aktiivisena 1991–
Ammatti näyttelijä, laulaja
Merkittävät roolit Santana Lopez
(Glee)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Ehdokkuudet

Young Artist Award

  • The Royal Family (1992)

Naya Rivera Dorsey (s. 12. tammikuuta 1987 Valencia, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naya Marie Rivera syntyi Valenciassa Kaliforniassa. Hän esiintyi Kmartin mainoksessa jo vauvaikäisenä. Rivera sai ensimmäisen varsinaisen roolinsa neljävuotiaana televisiosarjasta The Royal Family.[1] Tämän jälkeen hänellä oli sivuosia mm. televisiosarjoissa Bel-Airin prinssi, Baywatch ja Smart Guy. Hän esiintyi useissa sarjan Bernie Mac Show jaksoissa vuosina 20022006. Rivera vieraili sarjassa CSI: Miami vuonna 2008. Vuodesta 2009 lähtien hän on esittänyt cheerleader Santana Lopezia musikaalisarjassa Glee. Sarjan toisella tuotantokaudella Riveran roolihenkilöstä tehtiin yksi sarjan päähenkilöistä.[2]

Glee[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 Rivera sai paikan Foxin TV-sarjasta Glee, mikä keskittyy Limassa, Ohiossa olevan koulun glee clubiin, yhtenä cheerleader-joukkueen Cheeriosin jäsenenä. Riveran hahmo esiteltiin aluksi tunteettomana ja häijynä cheerleaderina, joka kuitenkin usein näyttää pehmeämpää puoltaan parhaalle ystävälleen, myöskin cheerleaderille Brittany Piercelle (Heather Morris). Rivera haki paikkaa voidakseen "laulaa, tanssia ja näytellä, kaikkia samassa sarjassa", ja koska oli Ryan Murphyn, yhden Gleen luojista, aikaisemmin keksimän TV-sarjan Muodon vuoksi fani.

Rivera ammensi omia koulukokemuksiaan epäsuosittuna olemisesta valmistautuakseen rooliin, ja katsoi myös elokuvia kuten Mean Girls, jotta "voisi oikeasti samaistua ja tuntea itsensä ilkeäksi toisluokkalaiseksi". Hän on kuvaillut Santanaa "koulusi tyypilliseksi cheerleaderiksi, ainakin suurimmaksi osaksi", selittäen: "Hän on todella ilkeä ja rakastaa poikia. Hän on myös hyvin nokkela, joten rakastan näytellä häntä." Rivera on kuvannut Santanaa "vähän pahaksi tytöksi", kuka on "erittäin sarkastinen ja hauska, ja jolla on hyvin nokkelia sutkautuksia joita hän vain heittelee väliin." Rivera pitää siitä että Santana on kilpailuhenkinen ja itsepäinen koska hän itsekin omistaa kyseiset piirteet, mutta ei pidä Santanan ilkeästä luonteesta. Hän kokee sarjan vauhdin haastavaksi, etenkin tanssimisen, ja kommentoi kesäkuussa 2009 että hänen unohtumattomin hetkensä Gleessä oli esittää Cheeriosin glee clubin koe-esiintyminen "I Say A Little Prayer". Santana esittää näkyvämpää roolia Gleen ensimmäisen kauden yhdeksässä viimeisessä jaksossa. Rivera kommentoi: "Santana on aiheuttanut kaaosta ihmisten poikaystävien, vauvojen ja opettajien kanssa - hän on koulun kauhu, ja jatkaa vihollisena olemista." Kun Riveran ruutuaika ja musiikillinen osallistuminen kasvoi vähitellen ensimmäisen kauden aikana, hänet ylennettiin sarjan viralliseksi hahmoksi toiseksi kaudeksi fanien positiivisen vastaanoton ansiosta. Hän lauloi ensimmäisen soolonsa toisen tuotantokauden viidennessä, The Rocky Horror Glee-jaksossa, ja esittää useita muita kauden edetessä. Toisen kauden aikana Riveran rooli sarjassa muuttui radikaalisti kun paljastettiin, että hänen hahmonsa on lesbo. Rivera esittää Santanaa kamppailemassa hyväksyäkseen seksuaalisuutensa ja tunteidensa kanssa parasta ystäväänsä kohtaan, ja myös pelkoa ja kykenemättömyyttä tulla ulos kaapista. Hän sai myönteisiä arvosteluja näyttelemisestään.

Tammikuussa 2011 Rivera esiintyi "Nuthin' but a 'G' Thang"-kappaleesta tehdyssä parodiassa "Nuthin' but a Glee Thang", jonka yksi kirjoittajista oli hänen ystävänsä Heather Morris.

Glee Tour 2011 aikana Rivera esitti Amber Rileyn kanssa dueton "River Deep, Mountain High", ja lauloi yksin "Valerien", kuten myös toimi useissa lauluissa taustalaulajana.

Heinäkuussa 2011 Rivera oli ehdolla kahteen ALMA Awards-palkintoon, kategorioissa "Paras naisartisti" ja "Paras näyttelijä TV-sarjassa - johtava rooli komediassa". Hän voitti parhaan naisartistin palkinnon.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rivera on puoliksi puertoricolainen. Hänellä on myös saksalaisia ja afroamerikkalaisia sukujuuria.[3] Rivera on asunut Los Angelesin alueella lähes koko elämänsä. Hän harrastaa laulamista ja hyväntekeväisyyttä.[4] Riveran Gleen roolihenkilön ystävää Brittanyä esittävä Heather Morris on Riveran paras ystävä myös tosielämässä. [5]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Televisiosarjan nimi Suomessa Alkuperäinen nimi Rooli
2002 Valepukujen mestari The Master of Disguise Kapteeni Amerikka -lapsi

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Televisiosarjan nimi Suomessa Alkuperäinen nimi Rooli Muuta
1991–1992 The Royal Family The Royal Family Hillary Winston vakituinen rooli
1992–1993 Family Matters Family Matters Gwendolyn 3 jaksoa
1993 Bel-Airin prinssi The Fresh Prince of Bel-Air Cindy 1 jakso
1995 Live Shot Live Shot Ann 1 jakso
1996 Baywatch Baywatch Willa 1 jakso
1997, 1999 Smart Guy Smart Guy Kelly, Tanya 2 jaksoa
2002 House Blend House Blend Chloe pilottijakso
2002 Even Stevens Even Stevens Charlene 1 jakso
2002–2006 Bernie Mac Show The Bernie Mac Show Donna 6 jaksoa
2004 Teinitytön kasvatusopas 8 Simple Rules mukava tyttö 1 jakso
2008 CSI: Miami CSI: Miami Rachel Calvado 1 jakso
2009–2015 Glee Glee Santana Lopez vakituinen rooli

[3]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Glee: The Music, Volume 1 (2009)
  • Glee: The Music, Volume 2 (2009)
  • Glee: The Music, Volume 3 Showstoppers (2010)
  • Glee: The Music, The Christmas Album (2010)
  • Glee: The Music, Volume 4 (2010)
  • Glee: The Music, Volume 5 (2011)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]