Naya Rivera

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Naya Rivera
Naya Rivera San Diegon Comic-Conissa vuonna 2010.
Naya Rivera San Diegon Comic-Conissa vuonna 2010.
Syntymäaika 12. tammikuuta 1987 (ikä 30)
Syntymäpaikka Valencia, Kalifornia, Yhdysvallat
Aktiivisena 1991–
Oikea nimi Naya Marie Rivera Dorsey
Ammatti näyttelijä, laulaja, tanssija, malli
Merkittävät roolit Santana Lopez
(Glee)
Puoliso Ryan Dorsey (2014- )
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Ehdokkuudet

Young Artist Award

  • The Royal Family (1992)

Naya Marie Rivera Dorsey (s. 12. tammikuuta 1987 Valencia, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja-tanssija.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naya Marie Rivera syntyi Valenciassa, Kaliforniassa. Hän esiintyi Kmartin mainoksessa jo vauvaikäisenä. Rivera on alun perin lapsinäyttelijä; hän sai ensimmäisen roolinsa neljävuotiaana televisiosarjasta The Royal Family.[1] Sen jälkeen hänellä oli sivuosia mm. televisiosarjoissa Bel-Airin prinssi, Baywatch ja Smart Guy. Hän esiintyi useissa Bernie Mac Show'n jaksoissa vuosina 2002–2006. Rivera vieraili rikossarjassa CSI: Miami vuonna 2008. Vuodesta 2009 lähtien hän on esittänyt cheerleader Santana Lopezia huippusuositussa tv-sarjassa Glee. Sarjan toisella tuotantokaudella Riveran roolihenkilöstä tehtiin yksi sarjan päähenkilöistä.[2]

Glee[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 Rivera sai roolin Foxin TV-sarjasta Glee, mikä keskittyy Limassa, Ohiossa sijaitsevan high schoolin riemuklubiin, yhtenä cheerleader-joukkueen Cheeriosin jäsenenä. Riveran hahmo Santana Lopez esiteltiin aluksi tunteettomana ja häijynä cheerleaderina, joka kuitenkin usein näyttää pehmeämpää puoltaan parhaalle ystävälleen, myöskin cheerleaderille Brittany Piercelle (Heather Morris). Rivera haki rooliin voidakseen ”laulaa, tanssia ja näytellä, kaikkia samassa sarjassa”, ja koska oli Ryan Murphyn, yhden Gleen luojista, aikaisemman tv-sarjan Muodon vuoksi fani.

Rivera ammensi omia koulukokemuksiaan epäsuosittuna olemisesta valmistautuakseen rooliin, ja katsoi myös nuortenelokuvia kuten Mean Girls, jotta "voisi oikeasti samaistua ja tuntea itsensä ilkeäksi toisluokkalaiseksi". Hän on kuvaillut Santanaa "koulun tyypilliseksi cheerleaderiksi, ainakin suurimmaksi osaksi", selittäen: "Hän on todella ilkeä ja nokkela, joten rakastan näytellä häntä." Rivera on kuvannut Santanaa "vähän pahaksi tytöksi", joka on "erittäin sarkastinen ja hauska, ja jolla on hyvin nokkelia sutkautuksia joita hän vain heittelee väliin." Rivera kertoi pitävänsä Santanan kilpailuhenkisyydestä ja itsepäisyydestä, koska omaa itsekin kyseiset piirteet, mutta ei pidä Santanan ilkeästä luonteesta. Hän kokee sarjan vauhdin haastavaksi, etenkin tanssimisen, ja kommentoi kesäkuussa 2009 että hänen unohtumattomin hetkensä Gleessä oli esittää Cheeriosin riemuklubin koe-esiintyminen "I Say A Little Prayer". Santana esittää näkyvämpää roolia Gleen ensimmäisen kauden yhdeksässä viimeisessä jaksossa. Rivera kommentoi: "Santana on aiheuttanut kaaosta ihmisten poikaystävien, vauvojen ja opettajien kanssa - hän on koulun kauhu, ja jatkaa vihollisena olemista." Kun Riveran ruutuaika ja musiikillinen osallistuminen kasvoi vähitellen ensimmäisen kauden aikana, hänet ylennettiin sarjan viralliseksi hahmoksi toiseksi kaudeksi fanien positiivisen vastaanoton ansiosta. Hän lauloi ensimmäisen soolonsa toisen tuotantokauden viidennessä, The Rocky Horror Glee-jaksossa, ja esittää useita muita kauden edetessä. Toisen kauden aikana Riveran rooli sarjassa muuttui radikaalisti kun paljastettiin, että hänen hahmonsa on lesbo. Santana kamppailee hyväksyäkseen seksuaalisuutensa ja tunteidensa kanssa parasta ystäväänsä kohtaan, ja tuntee myös pelkoa ja kykenemättömyyttä tulla ulos kaapista. Rivera sai myönteisiä arvosteluja näyttelemisestään.

Tammikuussa 2011 Rivera esiintyi "Nuthin' but a 'G' Thang"-kappaleesta tehdyssä parodiassa "Nuthin' but a Glee Thang", jonka yksi kirjoittaja oli hänen ystävänsä Heather Morris.

Glee Tourin 2011 aikana Rivera esitti Amber Rileyn kanssa dueton "River Deep, Mountain High", ja lauloi soolona "Valerien", kuten myös toimi useissa kappaleissa taustalaulajana.

Heinäkuussa 2011 Rivera oli ehdolla kahteen ALMA Awards -palkintoon, kategorioissa "paras naisartisti" ja "paras naiskomedianäyttelijä". Hän voitti molemmat palkinnot.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rivera on puoliksi puertoricolainen. Hänellä on myös saksalaisia ja afroamerikkalaisia sukujuuria.[3] Rivera on asunut Los Angelesin alueella lähes koko elämänsä. Hän harrastaa laulamista ja hyväntekeväisyyttä.[4] Riveran Gleen roolihenkilön ystävää Brittanyä esittävä Heather Morris on Riveran paras ystävä myös tosielämässä. [5]

Rivera on seurustellut Glee-vastanäyttelijänsä Mark Sallingin ja rap-artisti Big Seanin kanssa. Vuonna 2014 hän avioitui poikaystävänsä Ryan Dorseyn kanssa Meksikossa. Helmikuussa 2015 Rivera kertoi odottavansa ensimmäistä lastaan.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Televisiosarjan nimi Suomessa Alkuperäinen nimi Rooli
2002 Valepukujen mestari The Master of Disguise Kapteeni Amerikka -lapsi

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Televisiosarjan nimi Suomessa Alkuperäinen nimi Rooli Muuta
1991–1992 The Royal Family The Royal Family Hillary Winston vakituinen rooli
1992–1993 Family Matters Family Matters Gwendolyn 3 jaksoa
1993 Bel-Airin prinssi The Fresh Prince of Bel-Air Cindy 1 jakso
1995 Live Shot Live Shot Ann 1 jakso
1996 Baywatch Baywatch Willa 1 jakso
1997, 1999 Smart Guy Smart Guy Kelly, Tanya 2 jaksoa
2002 House Blend House Blend Chloe pilottijakso
2002 Even Stevens Even Stevens Charlene 1 jakso
2002–2006 Bernie Mac Show The Bernie Mac Show Donna 6 jaksoa
2004 Teinitytön kasvatusopas 8 Simple Rules mukava tyttö 1 jakso
2008 CSI: Miami CSI: Miami Rachel Calvado 1 jakso
2009–2015 Glee Glee Santana Lopez vakituinen rooli

[3]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Glee: The Music, Volume 1 (2009)
  • Glee: The Music, Volume 2 (2009)
  • Glee: The Music, Volume 3 Showstoppers (2010)
  • Glee: The Music, The Christmas Album (2010)
  • Glee: The Music, Volume 4 (2010)
  • Glee: The Music, Volume 5 (2011)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]