Naum Koržavin

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Naum Mandel)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naum Koržavin Bostonissa vuonna 2012

Naum Moisejevitš Koržavin (ven. Нау́м Моисе́евич Коржа́вин), oik. Naum Mandel (14. lokakuuta 1925 Kiova22. kesäkuuta 2018[1]) oli venäläinen, sittemmin Yhdysvaltoihin emigroitunut toisinajattelija, runoilija ja kirjailija, joka esitti avoimesti kritiikkiä Josif Stalinia ja Neuvostoliittoa kohtaan.

Juutalaissyntyinen Koržavin kiinnostui jo nuorena runoudesta. Hän opiskeli Gorkin kirjallisuusinstituutissa Moskovassa, mutta pidätettiin vuonna 1947. Neuvostovastaiset mielipiteet hänen runoissaan aiheuttivat sen, että hän joutui viettämään kahdeksan kuukautta Lubjankan vankilassa Moskovassa, viisi vuotta Siperiassa ja kaksi vuotta Karagandassa, jossa hän toimi kaivoksen esimiehenä valmistuttuaan kaivosalan oppilaitoksesta.

Stalinin kuoleman jälkeen toteutettu armahdus mahdollisti sen, että Korzhavin palasi Moskovaan ja hänen maineensa palautettiin vuonna 1956. Hän jatkoi opintojaan kirjallisuusinstituutissa, josta valmistui vuonna 1959. Hän ansaitsi toimeentulonsa kääntäjänä ja onnistui silloin tällöin julkaisemaan runojaan lehdissä. Koržavin saavutti huomiota runoillaan 1960-luvun alussa ja hänen valittujen runojensa kokoelma julkaistiin vuonna 1963. Hän julkaisi myös näytelmien käsikirjoituksia. Hän osallistui omantunnon vankien puolustamisliikkeeseen 1960-luvulla, jonka jälkeen hän sai teostensa julkaisukiellon. Vuonna 1973 Koržavin anoi lupaa muuttaa maasta syynä "elämisen ilman puute".

Hän muutti Bostoniin ja osallistui aikakauslehti The Continentin toimittamiseen, luennoi yliopistoissa ja kirjoitti runoja ja esseitä. Hänen kaksi kirjaansa julkaistiin Saksassa vuosina 1976 ja 1981, ja tuotantoa ilmestyi myös hänen kotimaassaan samizdat-kopioina. Vuonna 1989 runoilija kutsuttiin Venäjälle, jossa hän esiintyi monissa tilaisuuksissa suosittuna runoilijana. Jotkut hänen julkaisuistaan ovat ilmestyneet uudelleen Venäjällä vuoden 1990 jälkeen.

Naum Koržavin esiintyy Neuvostoliiton toisinajattelevista kertovassa dokumenttielokuvassa "He valitsivat vapauden" (2005). Koržavinille myönnettiin vuonna 2006 Yhdysvalloissa Big Book National Award kirjallisista ansioistaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]