Naulakko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naulakko
Seinään kiinnitetty naulakko

Naulakko on rakenne, johon ripustetaan vaatteita, esimerkiksi takkeja. Naulakoita on lattialle asetettavia sekä seinään kiinnitettäviä malleja. Yksinkertaisimmillaan naulakko on rivi lautaan kiinnitettyjä koukkuja.[1] Seinänaulakon rakenteeseen kuuluu usein myös hattuhylly.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaatenaulakon syntyhistoria ei ole kovin hyvin tiedossa. Ennen korkeiden vaatekaappien ja vaateripustimien keksimistä vaatteet säilytettiin yleensä taiteltuina arkuissa. Usein märkien päällysvaatteiden kuivattaminen ja säilyttäminen jossain ulko-oven lähellä oli kuitenkin ratkaistava jotenkin, ja parhaiten ne kuivuivat riippuessaan koukusta tai muusta ulokkeesta. Niinpä vähitellen alkoi muodostua käytännöksi kiinnittää ulko-oven läheiseen sisäseinään nauloja tai koukkuja takkeja varten, ja niiden yläpuolelle hyllyjä päähineitä varten.

Vapaasti lattialla seisovat, siirreltävät naulakkopylväät (joista käytetään ainakin nimityksiä pystynaulakko, jalkanaulakko ja pylväsnaulakko) voitiin tuoda eteiseen, kun oli tulossa paljon vieraita, ja muulloin pitää varastossa. Naulakkopylväs tai muu lattialla seisova naulakkotyyppi on nykyäänkin kätevä, mikäli vapaata seinätilaa ei ole tai seinäpintaan ei voi tehdä kiinnityksiä. Kuuluisimpia pystynaulakoita on Michael Thonet’n hienoon wieniläiskahvilaan suunnittelema, taivutetusta puusta valmistettu Cafe Daum, jonka alaosassa on rengas sateenvarjojen säilytykseen.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maija Suova (toim.): Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 906. WSOY, 1958.
  2. Kate Watson-Smyth: Design Classics #14: The Cafe Daum Coatstand The Independent, Mad About the House -sivusto. Viitattu 28.12.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.