Natalia Estemirova

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Natalia Husainovna Estemirova (ven. Наталья Хусаиновна Эстемирова, 28. helmikuuta 1958 Saratovin alue15. heinäkuuta 2009) oli venäläinen ihmisoikeusaktivisti ja Memorial-järjestön johtokunnan jäsen. Hänet siepattiin 15. heinäkuuta 2009 Groznyissa Tšetšeniassa, ja hänen ruumiinsa löytyi myöhemmin samana päivänä Ingušiasta.[1] Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kertonut Estemirovan olleen tutkimassa hyvin arkaluontoisia tapauksia[2].

Estemirova oli puoliksi venäläinen, puoliksi tšetšeeni. Hän oli kotoisin Saratovin alueelta, mutta hän muutti jo opiskeluaikana Tšetšeniaan Groznyiin. Hän valmistui Tšetšenian valtionyliopistosta pääaineenaan historia, jota hän opetti paikallisessa koulussa. Vuoden 1998 toisen Tšetšenian sodan aikana hän kuitenkin siirtyi Tšetšenian television palvelukseen, jolle hän teki dokumenttielokuvia sodan uhreista. Tuolloin alkoi hänen yhteistyönsä Memorial-järjestön kanssa. Sen palvelukseen Ingušiaan hän siirtyi vuonna 2000.

Estemirova sai työstään ihmisoikeusasioissa useita kansainvälisiä palkintoja. Hän työskenteli yhdessä 2006 murhatun toimittaja Anna Politkovskajan sekä tammikuussa ammutun juristin Stanislav Markelovin kanssa.

Ramzan Kadyrovin nostama kunnianloukkaussyyte[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäläisen Memorial-ihmisoikeusjärjestön johtaja Oleg Orlov syytti Tshetsenian johtajaa Ramzan Kadyrovia Estemirovan murhasta. Kadyrov kiisti sekaantuneensa millään tavoin murhaan ja nosti asiasta kunnianloukkaussyytteen. Tämä herjaussyyte meni oikeuteen. Orlov sanoi oikeudessa ettei tarkoittanut syyllisyydellä rikosoikeudellista osallisuutta, vaan poliittista ja sosiaalista syyllisyyttä. Kolme Orlovin asianajajaa todisti oikeudessa, että Estemirovan sanojen mukaan Kadyrov oli uhannut häntä[3]. Kadyrov voitti oikeusjutun, muttei saanut kuin 1 800 euron korvaukset hakemansa 210 000 euron sijasta[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BBC News: Russian activist found murdered (15.7.2009), viitattu 15.7.2009
  2. Tellervo Yrjänä-Rantinoja: Venäjällä ammuttiin taas ihmisoikeustaistelija. Helsingin Sanomat, 16.7.2009, s. A11. Tiivistelmä artikkelista.
  3. http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/09/venalainen_ihmisoikeusjarjesto_karajilla_kadyrovin_herjauksesta_1033600.html, Venäläinen ihmisoikeusjärjestö käräjillä Kadyrovin herjauksesta
  4. http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/10/tsetshenian_presidentti_voitti_kunnianloukkausjutun_1060377.html, Tsetshenian presidentti voitti kunnianloukkausjutun

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]