Nasta laudassa (televisioelokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nasta laudassa (engl. Vanishing Point) elokuva on vuonna 1971 alkuperäinen julkaisu yhdysvaltalainen toimintatelevisioelokuva.

Vuonna 1997 tehtiin uusinta versio samannimisestä elokuvasta, jonka on kirjoittanut ja ohjannut Charles Robert Carner.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jimmy Kowalski, Persianlahden sodan veteraani ja entinen autokilpailija, työskentelee autojen entisöijänä ja tavarankuljettajana kaupassa Idahossa. Hän ottaa tehtävän toimittaa 1971 Plymouth Roadrunner New Mexicoon maksaakseen vaimonsa kasvavat sairaanhoitolaskut. New Mexicossa ollessaan hänelle tarjotaan toista työtä: 426 Hemi-moottorilla toimivan 1970 Dodge Challenger R/T:n toimittamista Salt Lake Cityyn Utahiin. Matkalla hänelle on kerrottu, että hänen vaimonsa jo ennestään vaikea raskaus on pahentunut, joten hän suuntaa takaisin kotiin Idahoon kieltäytyen pysähtymästä poliisin luo, kun hänet on ilmoitettu ylinopeudesta.

Valtioiden välinen takaa-ajo kehittyy. Koko loppumatkan häntä jäljittää säälimätön Utah-seriffi ja FBI-agentti, jotka yrittäessään tehdä itselleen ja organisaatiolle mainetta Ruby Ridgen ja Waco Siegen tapahtumien jälkeen vakuuttuvat, että Kowalski joko käyttää huumeita tai on kotimainen terroristi. Kowalskia auttaa hänen lennossaan radioshokkijokki "The Voice", libertaarinen DJ, jolla on Gadsdenin lippu studiossaan ja joka pitää jatkuvasti puheita muun muassa tuloveroista ja hallituksen sorrosta. The Voice, joka on kiinnostunut Kowalkskin juoksemisesta ympäri maata, lähtee etsimään totuutta Kowalskista. Näin tehdessään hän saa selville Kowalskin "huumejuoksun" totuuden ja sen, että Kowalski todella kiirehtii kotiin vaimonsa kanssa tämän nyt vaarallisen raskauden aikana.

Matkan varrella Kowalski juoksee autiomaahan, jossa hän eksyy, puhaltaa renkaan ja viettää yön intiaanireservaatissa. Hän löytää tiensä takaisin tielle, josta hän jatkaa matkaansa Idahoon huijaten FBI:n kulkemaan aiottua polkua vastakkaiseen suuntaan. Päivän edetessä hän kuitenkin nukahtaa ja ajaa suolatasakoille. Nainen moottoripyörällä löytää hänet heti heräämisen jälkeen ja ilmoittaa, että hänen öljypohjansa on vaurioitunut. Hän seuraa häntä piilopaikalle, jossa hän tapaa hänen poikaystävänsä, joka piileskelee verohallinnolta ja epäilee aluksi Kowalskin olevan hallitukselta. Kun tyttö ja Kowalski vakuuttavat poikaystävän, että Kowalski on "yksi heistä", poikaystävä tarjoutuu ajamaan 30 mailia yrittääkseen paikantaa korvaavan öljypohjan. Hän saapuu takaisin löydettyään onnistuneesti sellaisen, mutta varoittaa Kowalskia, että tiet ja risteykset ovat täynnä poliiseja ja agentteja. Autettuaan Kowalskia sopeutumaan pannulle, pariskunta tarjoutuu auttamaan häntä tiesulun ajamisessa.

Kowalski selviää onnistuneesti tiesulusta kiinnittämällä vilkkuvat poliisivalot katolleen ja ryntäämällä tiesulkuun; hämärässä poliisi uskoo Kowalskin ajoneuvon olevan toinen poliisiauto ja päästi hänet kiireesti läpi. Upseeri ampuu kuitenkin perääntyvää Challengeriä ja puhaltaa ulos takaikkunasta. Myöhemmin Kowalski sammuttaa ajovalot ja katoaa metsään käyttämällä skannerin kanssa varustetulta kaverilta ostamiaan pimeänäkölaseja. Poliisihelikopterissa on infrapunailmaisimet, mutta Kowalski välttelee näkyvyyttä piilottamalla auton suuren tinapalan alle. Hän herää painajaisesta vaimostaan kello 7.19, löytää puhelinkopin ja soittaa sairaalaan puhuen saman lääkärin kanssa kuin aiemmin.

Kowalski ajaa sitten tielle, josta elokuva alkoi. Tiesulun nähtyään hän pysähtyy siihen paikkaan, missä näimme hänet alun perin. Takauma paljastaa, että hänen vaimonsa kuoli klo 7.19 munuaisten vajaatoimintaan. Tämän jälkeen hän ajaa autonsa tiesulkuun täydellä nopeudella. "The Voicen" epilogi paljastaa, että vaikka viranomaiset väittävät, että hän kuoli onnettomuudessa eikä ruumista koskaan löydetty, ja jotkut todistajat väittävät, että Kowalski pelastui juuri ennen onnettomuutta ja pakeni viranomaisia myötätuntoisten katsojien avulla. Esitetään skenaario, jossa hänen entinen meksikolainen ystävänsä löytää Kowalskin tunnisteet ja näyttää, että hän asuu nyt erämaassa vastasyntyneen tyttärensä kanssa.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Viggo Mortensen  Jimmy Kowalski  
 Christine Elise  Raphinia Kowalski  
 Jason Priestley  The Voice  
 Steve Railsback  Sergeant Preston  
 Keith David  Warren Taft  
 Peta Wilson  Motorcycle girl  
 Rodney A. Grant  Vision Quest Indian