Nanyang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nanyang
南阳市, Nányáng Shì
Nanyangin prefektuurin kaupunkikeskus satelliittikuvassa.
Nanyangin prefektuurin kaupunkikeskus satelliittikuvassa.
Nanyangin sijainti Kiinan Henanin maakunnassa
Nanyangin sijainti Kiinan Henanin maakunnassa

Nanyang

Koordinaatit: 32.9940°N, 112.5280°E

Valtio Kiina
Maakunta Henan
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Prefektuuritason kaupunki
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 26 591 km²
Väkiluku (2010) 10 263 660
Aikavyöhyke UTC+8


Nanyang (kiin. 南阳市, pinyin: Nányáng Shì) on prefektuuritason kaupunki Kiinan Henanin maakunnan lounaisosassa. Kaupunki sijaitsee linnuntietä noin 220 kilometriä maakunnan pääkaupunki Zhengzhousta lounaaseen. Nanyangin prefektuurin pinta-ala on 26 591 neliökilometriä ja väkiluku 10,2 miljoonaa (2010).[1] Vuoden 2010 väestönlaskennassa se oli Kiinan 11. väkirikkain kaupunki, kun tarkasteltiin vähintään prefektuuritason hallinnollisia kaupunkialueita.[2]

Nanyangin urbaani kaupunkialue kattaa 1 887 neliökilometriä.[3] Puolisen kilometriä leveäksi tekojärveksi padottu joki halkaisee kaupunkialueen lounaasta koilliseen ulottuvana vesikaistaleena.

Nähtävyyksiä:[3]

  • Dushan-vuori tai Yksinäinen vuori, joka tunnetaan esimerkiksi värisävyltään yksilöllisten jadekivien tuotannosta.
  • Muinainen Nanyangin hallitusrakennus
  • Wolong Gang, kolmen kuningaskunnan kanslerin kunniaksi säilytetty, Ming, Qing ja Yuan-dynastioiden tienoilla rakennettu historiallinen rakennuskokonaisuus.
  • Jingziguan, Qing-dynastian aikana kukoistanut, vanhan kiinalaisen arkkitehtuurin esimerkki usein kapeine, kävellen tutustumiseen sopivine katuineen.

Prefektuuri rajoittuu etelässä kolmeen Hubein maakunnan prefektuuriin ja lännessä yhteen Shaanxin maakunnan prefektuuriin. Pohjoisessa ja idässä sen naapurina on viisi muuta Henanin maakunnan prefektuuria.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Henan Province (pohjautuu Kiinan tilastokeskuksen tietoihin) geohive.com. Viitattu 9.6.2015. (englanniksi)
  2. a b Thomas Brinkhoff: China: Administrative Division (Prefektuurin naapurit näkee valitsemalla prefektuurin kartan Level 2 -hallintoalueet ja kohdistamalla kartan prefektuuriin hiiren klikkauksella tai maakuntakohtaisen prefektuurilistauksen avulla. Kartta näyttää naapuriprefektuurinen nimen hiirellä osoittamalla.) citypopulation.de. Viitattu 9.6.2015. (englanniksi)
  3. a b Nanyang Overview chinatravel.com. Arkistoitu 6.7.2015. Viitattu 9.6.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]