Nadia Comăneci

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Comăneci vuonna 1977.
Comăneci vuonna 1977.
Maa:  Romania
Naisten voimistelu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Montréal 1976 moniottelu
Kultaa Kultaa Montréal 1976 nojapuut
Kultaa Kultaa Montréal 1976 puomi
Kultaa Kultaa Moskova 1980 permanto
Kultaa Kultaa Moskova 1980 puomi
Hopeaa Hopeaa Montréal 1976 joukkuekilpailu
Hopeaa Hopeaa Moskova 1980 joukkuekilpailu
Hopeaa Hopeaa Moskova 1980 moniottelu
Pronssia Pronssia Montréal 1976 permanto

Nadia Elena Comăneci (s. 12. marraskuuta 1961 Onești) on romanialainen kilpauransa päättänyt telinevoimistelija, viisinkertainen olympiavoittaja, kaksinkertainen maailmanmestari ja yhdeksänkertainen Euroopan mestari.

Comăneci aloitti voimistelun 6-vuotiaana. Pian häntä ryhtyi valmentamaan Bela Karolyi yhdessä vaimonsa Martan kanssa. 13-vuotiaana vuonna 1975 hän voitti Norjan Skienissä pidetyissä EM-kilpailuissa kolme kultaa ja hopeamitalin, ja Montrealissa olympialaisten esikisoissa hän voitti myös neliottelun. Samana vuonna Associated Press nimesi hänet vuoden urheilijaksi. Montréalin 1976 olympialaisissa Comăneci sai ensimmäisenä telinevoimistelijana täydet 10 pistettä. Kisoista hän voitti kolme kultamitalia (neliottelu, puomi ja eritasonojapuut), hopeaa joukkuekilpailusta ja pronssia permannolta. Olympiamenestyksensä myötä hänelle myönnettiin Sosialistisen työn sankari -arvonimi.

Vuonna 1977 EM-kisoissa Comăneci puolusti menestyksekkäästi neliottelun kultamitaliaan, mutta Romanian joukkue lähti kisoista kesken telinekohtaisten loppukilpailujen protestina pistelaskulle. MM-kisoihin 1978 Comăneci oli lihonut. Hän teki virheen nojapuilla ja jäi neljänneksi, mutta voitti kultaa puomilta. EM-kisoissa 1979 Comăneci oli jälleen huippukunnossa ja voitti kolmannen peräkkäisen neliottelun EM-kultansa. Samana vuonna MM-kisoissa Comăneci sairastui verenmyrkytykseen ja joutui sairaalaan. Vastoin lääkärien ohjeita hän palasi kilpailupaikalle ja johdatti Romanian joukkueen maan ensimmäiseen joukkuekultamitaliin.

Moskovan 1980 olympialaisissa Comăneci oli neliottelussa hopealla isäntämaan Jelena Davydovan takana. Romanialaisen Maria Simionescun ja saksalaisen Urfel Bafrin johtama tuomaristo ei tahtonut päästä yksimielisyyteen Comănecin viimeisen, puomilla tehdyn suorituksen pisteistä. Tuomareiden neuvoteltua yli 20 minuuttia teknillisen valiokunnan puheenjohtajan, itäsaksalaisen Ellen Bergerin sekä Kansainvälisen Voimisteluliiton puheenjohtajan, neuvostoliittolaisen Juri Titovin kanssa ilmoitettiin Comănecin viimeisen suorituksen pisteiksi 9,85, mikä riitti Davydovalle niukkaan voittoon.[1]

Moskovan kisoissa Comăneci voitti kultaa puomilla ja permannolla sekä saavutti neliottelun lisäksi joukkuekilpailusta hopeaa. Comăneci kilpaili kansainvälisellä tasolla vielä vuonna 1981 universiadeissa Bukarestissa, missä hän voitti viisi kultamitalia. Tuolloin paikallista tuomaristoa syytettiin puolueellisuudesta, koska he muun muassa antoivat Comănecille 9,9 pisteen arvoisesta hypystä täydet 10 pistettä.

Aktiiviuransa jälkeen Comăneci valmensi kotimaassaan nuoria voimistelijoita.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1989 Comăneci loikkasi Yhdysvaltoihin ja sai maan kansalaisuuden vuonna 2001. Hän avioitui yhdysvaltalaisen voimistelun olympiavoittajan Bart Connerin kanssa entisessä presidentti Nicolae Ceaușescun palatsissa Bukarestissa ja häät televisioitiin Romaniaan. He saivat vuonna 2006 Dylan Paul Conner -nimisen poikalapsen.[2] Bukarestin kaupunki nimitti Comănecin kunniakansalaiseksi 23. marraskuuta vuonna 1994.[3]

Mitalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Olympialaiset: 5 kultaa, 3 hopeaa, 1 pronssi
  • Maailmanmestaruuskilpailut: 2 kultaa, 2 hopeaa
  • Maailmancup: 2 kultaa, 1 hopea
  • Euroopan mestaruuskilpailut: 9 kultaa, 2 hopeaa, 1 pronssi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Goodbody, John: Tulikivenkatkua Nadian pisteistä. Turun Sanomat, 26.07.1980, s. 15.
  2. Historia-dokumentti tänään tv:ssä: Voimistelutähti Nadia Comnecilla salasuhde julmaan Nicu Ceauescuun iltalehti.fi. Viitattu 6.12.2016.
  3. Bukarestin kaupungin sivut pmb.ro. Viitattu 29.10.2013. (romaniaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]