Naadam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vierailijoita ja ottelijoita saapuu Naadam-juhlaan.
Painijoita

Naadam (Наадам) on Mongoliassa järjestettävä kansallinen juhla, joka pidetään 11.–13. heinäkuuta. Tapahtuma tunnetaan myös nimellä Eriin Gurvan Naadam (Эрийн гурван наадам; miesten kolme lajia). Kolme lajia ovat mongolialainen paini, ratsastus- ja jousella-ampumisen taito. Nykyään myös naiset osallistuvat kahteen jälkimmäiseen lajiin. Naadameja järjestetään myös Sisä-Mongoliassa Kiinassa.

Kaikkialla Mongoliassa kaupungit järjestävät pienimuotoisia naadameja, mutta tärkein ja suurin pidetään pääkaupungissa Ulan Batorissa. Juhla alkaa huolellisesti valmistellulla seremonialla, jonka aikana esiintyy tanssijoita, atleetteja, muusikoita ja ratsumiehiä. Tämän jälkeen alkavat kilpailut. Yhdeksän kierrosta kestäviin painiotteluihin osallistuu 512 painijaa. Sprinttien on Mongoliassa 15–30 kilometriä. Ratsastajat ovat lapsia, jotkut vasta viisivuotiaita.

Naadam on Mongoliassa seuratuin tapahtuma, ja sitä arvellaan vietetyn vuosisatoja. Alkujaan se oli uskonnollinen, mutta nykyisin se on erityisesti vuoden 1921 vallankumouksen muistojuhla, jolloin Mongolia julistautui itsenäiseksi.

Toinen suosittu ajanviete ovat pelit, joissa käytetään lampaan nilkkaluita (shagai). Luut toimivat paitsi pelinappuloina myös merkkeinä ennustamisessa ja ystävyydessä.

Jurtta Naadym-juhlassa Tos-Bulakissa.

Naadamin tapainen juhla on naadym. Tapahtuma pidetään 15.8., joka on myös Tuvan tasavallan päivä Tos-Bulakin tasangoilla, ja silloin järjestetään naadamin tapaan ratsastuskilpailuja khuresh-otteluita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.