Naadam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vierailijoita ja ottelijoita saapuu Naadam-juhlaan
Painijoita
Jurtta Naadym-juhlassa Tos-Bulakissa

Naadam (Наадам) on kansallinen juhla Mongoliassa, joka pidetään heinäkuun 11 ja 13 välisenä aikana. Tapahtuma tunnetaan myös nimellä "Eriin Gurvan Naadam" (Эрийн гурван наадам; miesten kolme lajia). Edellä viitatut lajit ovat mongolialainen paini, ratsastus- ja jousella-ampumisen taito. Nykyään myös naiset voivat ottaa osaa kahteen jälkimmäiseen lajiin.

Kaikkialla Mongoliassa kaupungit järjestävät pienimuotoisia Naadameja, mutta tärkein ja suurin pidetään pääkaupungissa Ulan Batorissa. Juhla alkaa huolellisesti valmistellulla seremonialla, jonka aikana esiintyy tanssijoita, atleetteja, muusikoita ja ratsumiehiä. Tämän jälkeen alkavat kilpailut. Yhdeksän kierrosta kestäviin painiotteluihin ottaa osaa 512 painijaa. Ratsastuskilpailut ovat aivan omaa luokkaansa. Kun lännessä sprintit ovat tavallisesti vain 2 kilometrin mittaisia, ovat ne Mongoliassa 15–30 kilometrin taipalia. Ratsastajat ovat lapsia, jotkut vasta 5-vuotiaita.

Naadam on maansa seuratuin tapahtuma ja sen arvellaan olevan jo vuosisatoja vanha juhla. Alkujaan se oli uskonnollinen, mutta nykyisin se on erityisesti vuoden 1921 vallankumouksen muistojuhla, jolloin Mongolia julistautui itsenäiseksi.

Toinen suosittu ajanviete on pelata pelejä, joissa käytetään lampaan nilkkaluita (shagai). Luut toimivat paitsi pelinappuloina myös merkkeinä ennustamisessa ja ystävyydessä.

Naadameja järjestetään myös Sisä-Mongoliassa Kiinassa.

Naadamin tapainen juhla on Naadym. Tapahtuma pidetään 15.8., joka on myös Tuvan tasavallan päivä, Tos-Bulakin tasangoilla, jolloin järjestetään Naadamin tapaan ratsastuskilpailuja khuresh-otteluita.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Naadam.
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.