Myrkkyliskot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Myrkkyliskot
Gilalisko (Heloderma suspectum)
Gilalisko (Heloderma suspectum)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Liskot Sauria
Heimo: Myrkkyliskot
Helodermatidae
Gray, 1837
Katso myös

  Myrkkyliskot Wikispeciesissä
  Myrkkyliskot Commonsissa

Myrkkyliskot (Helodermatidae) on liskoheimo, johon kuuluu vain yksi suku ja kaksi lajia, gilalisko ja skorpionilisko. Ne ovat komodonvaraanin lisäksi maailman ainoita myrkyllisiä liskoja.

Myrkkyliskot ovat hidasliikkeisiä, muodoltaan raskasrakenteisia ja paksuhäntäisiä. Ne osaavat kiivetä ja viettävät aikaansa paljon myös maan alla. Myrkkyliskojen myrkky on erittäin vahvaa ja sitä erittävät myrkkyrauhaset ovat alaleuassa, toisin kuin esimerkiksi käärmeillä. Lyhyet hampaat ovat uurteisia, mutta myrkky ei erity niiden päästä vaan hiukan kauempaa. Tämän vuoksi liskon täytyy pidellä saalistaan hetki, jotta myrkkyä ehtisi valua haavaan. Tämän mahdollistavat liskon vahvat leuat. Saalis kuolee hengityskeskusten halvaantumiseen, koska myrkky on neurotoksista (kuten esimerkiksi kobrilla. Myrkky voi tappaa lapsen tai vanhuksen ja terveelläkin ihmisellä kestää pitkään toipua sen puremasta, kaiken lisäksi käteen juuttunutta liskoa on lähes mahdoton saada käsin irti.

Myrkkyliskot syövät etenkin jyrsijöitä ja liskoja. Sen lisäksi ne ryöväävät lintujen ja matelijoiden pesiä. Ne pystyvät hyvin paastoamaan useita kuukausia. Myrkkyliskot elävät aavikoilla ja muilla kuivilla mailla Yhdysvaltain lounaisosista Meksikoon ja Guatemalaan.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lahti, S., Heikkilä, M. & Viitanen, J. (toim.): Zoo Suuri eläinkirja Osa 5: Kalat, sammakkoeläimet, matelijat. WSOY, 1980. ISBN 951-0-08250-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]