Muumiotauti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muumiotaudin saastuttama omena

Muumiotauti on omenapuita vaivaavan Monilia fructigena -sienen aiheuttama sairaus. Taudin ensioireita ovat omeniin ilmestyvät pienet ruskeat kuoliolaikut, jotka laajenevat nopeasti. Laikun keskelle muodostuu valkoista pistemäistä kasvustoa, josta itiöt leviävät. Syksyllä saastuneet omenat mustuvat ja tulevat sitkeiksi. Näissä omenissa tauti talvehtii, joten ne on tuhottava taudin leviämisen estämiseksi. Se leviää ilmavirtojen, sadeveden ja hyönteisten mukana.[1]

Tauti voi iskeä kolhiintuneeseen tai omenaruven jo ennestään vioittamaan hedelmään.[1] Ohutkuoriset ja aikaiset lajikkeet ovat herkkiä taudille ja monet paksukuoriset ja myöhäiset lajikkeet kestävät sitä paremmin.[2] Omenien lisäksi sitä voi esiintyä myös luumuissa ja päärynöissä sekä joskus kirsikoissa.[1]

Jos haluaa estää muumiotautia leviämästä, kannattaa niin maahan pudonneet kuin puissakin olevat saastuneet omenat ja lehdet tuhota polttamalla tai hautaamalla maahan. Normaalissa kotikompostissa tauti ei tuhoudu.[2] Ennalta ehkäisevinä toimenpiteinä voidaan leikata puuta riittävän usein, jotta se pysyy ilmavana, ja pitää maan kosteus tasaisena, jotteivät omenat halkeilisi.

Taudin vaivaamat omenat ovat syötäväksi kelpaamattomia. Monilia laxa -sieni taas aiheuttaa versomuumiotautia, joka tuhoaa kukkivia oksia. Myös Monilinia fructicola -sieni on aiheuttanut Euroopassa hedelmäpuiden muumiotautia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Jussi Salokorpi: Muumiotauti on puutarhurin vihulainen – näillä ohjeilla pääset niskan päälle Yle.fi 14.9.2016. Viitattu 3.7.2020.
  2. a b Johanna Keponen: Iskikö omenoihin muumiotauti? Älä tee yleisiä virheitä, jos haluat taudista eroon Kotiliesi.fi 23.9.2017. Viitattu 23.9.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • MTT, s. 48
  • Anssi Krannila & Anna Paalo: Omenapuu. s. 82. Multikustannus.