Mutala (Ylöjärvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mutalan kylätietä.
Ylöjärven kylät vuonna 1931:
1. Lielahti, 2. Possila, 3. Kukkola, 4. Niemi, 5. Pohtola, 6. Siivikkala, 7. Teivaala, 8. Ilmari, 9. Mäkkylä, 10. Keijärvi, 11. Ylöjärvi, 12. Kuusisto, 13. Metsäkylä, 14. Lakiala, 15. Lempiäniemi, 16. Liimola, 17. Kaihari, 18. Runsas, 19. Kyöstilä, 20. Mutala, 21. Pohjankylä, 22. Penko, 23. Pengonpohja.

Mutala on maalaiskylä Ylöjärven kaupungin kuntakeskuksesta pohjoisen suuntaan noin 15 km. Kylän sijainti mukailee kauniita Näsijärven rantoja. Kylässä on ollut koulu vuodesta 1896, jossa opiskelee tällä hetkellä noin 150 oppilasta luokilla 1 - 6. Koulua saneerattiin ja laajennettiin vuosina 2004–2006. Kylän asukas- ja koululaismäärän yhä lisääntyessä koululle on hankittu vielä lisätilaa parakkirakennuksilla. Koulurakennuksessa toimii myös päiväkoti sekä Ylöjärven seurakunta kerhotoiminnallaan. Koulun vanha päärakennus on yhä ennallaan.

Mutalassa oli aikoinaan myös paloasema, kaksi kauppaa ja posti mutta nämä tilat toimivat nykyisin yksityisasuntoina. Mutalan seurantalo, joka on rakennettu vuonna 1930, on hyvin suosittu mm. hääjuhlapaikkana myös ulkopaikkakuntalaisten keskuudessa. Taloa ylläpitää Ylöjärven-Mutalan Maa- ja kotitalousseura ry. Eppu Normaali äänitti akustiseen muotoon sovitetun Mutala-albuminsa tällä seurantalolla kesällä 2011. Paikan valinnan vaikuttimeksi yhtye kertoi "mainion akustiikan".

Mutalassa virtaa Myllyoja, joka on saanut nimensä joen rannalla aikoinaan olleen myllyn mukaan. Joessa on ollut myös lohenkasvatusaltaita, mutta veden laskun myötä ne on poistettu käytöstä.

Mutalassa toimii useita yrittäjiä, mm. maanrakennusyritykset Yhtymä Tahlo sekä Pekka Siuko. Mutalan Helmi vastaa kylän ravintolatoiminnasta.

Mutala on nykyisin hyvin suosittua asuinaluetta. Vakituisten asukkaiden lisäksi Mutalassa on paljon mökkikansaa Näsijärven kauniilla rannoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mutalan koulun nettisivusto (Arkistoitu – Internet Archive)

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.