Mustamarliini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustamarliini
Uhanalaisuusluokitus

Puutteellisesti tunnettu [1]

Puutteellisesti tunnettu

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Purjekalat Istiophoridae
Suku: Istiompax
Laji: indica
Kaksiosainen nimi

Istiompax indica
(Cuvier,1832)

Katso myös

  Mustamarliini Wikispeciesissä
  Mustamarliini Commonsissa

Mustamarliini (Istiompax indica) on purjekalojen heimoon kuuluva marliini, sukunsa (Istiompax) ainoa laji. Mustamarliini on yleinen ja suosittu saalis urheilukalastuksessa. Sen liha on syötäväksi hyvälaatuista. Lihaa myydään yleisesti pakasteena. Japanissa siitä myös tehdään sashimia. Mustamarliini voi uida nopeimmillaan noin 130 kilometriä tunnissa. Mustamarliini syö pikkukaloja, kalmareita, seepioita, tursaita ja suuria äyriäisiä.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustamarliini on yksi suurimmista luukaloista: Suurin raportoitu yksilö on ollut 465 cm pitkä ja painanut 750 kg. Mustamarliinin yläosa (kylkiviivan yllä) ja pää silmien yllä sekä yläleuka ovat tumman sinisenmustat, alaosa on valkoinen. Selkäevä on pitkä ja sen kärki otsan takana on korkea. Pyrstöevä on tummansininen kuten selkäevä ja puolikuun muotoinen. Myös rintaevät ja viiksimäiset vatsaevät ovat tummansiniset. Toinen selkäevä sekä ensimmäinen ja toinen vatsaevä ovat valkoiset.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustamarliinia esiintyy maailman indopasifisilla merialueilla, mutta ei Atlantilla eikä Välimerellä. Laji elää yleisimmin 0–200 m:n syvyydessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • FishBase Ranier Froese ja Daniel Pauly (toim.) (englanniksi)
  • [1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collette, B., Acero, A., Canales Ramirez, C., Carpenter, K.E., Di Natale, A., Fox, W., Miyabe, N., Montano Cruz, R., Nelson, R., Schaefer, K., Serra, R., Sun, C., Uozumi, Y. & Yanez, E.: Istiompax indica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.8.2013. (englanniksi)