Mustaboniitti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustaboniitti
Eulin u0.gif
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Scombroidei
Heimo: Makrillit Scombridae
Alaheimo: Scombrinae
Tribus: Tonnikalat Thunnini
Suku: Euthynnus
Laji: lineatus
Kaksiosainen nimi

Euthynnus lineatus
(Kishinouye, 1920)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Mustaboniitti Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mustaboniitti Commonsissa

Mustaboniitti (Euthynnus lineatus) on tonnikalojen tribukseen kuuluva makrillikala. Sen kutu ajoittuu Meksikon seuduilla kesä-elokuulle.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaboniitin pituus on enimmillään 80–85 cm ja paino noin 9 kg.

Kalan vartalo ja pää ovat selän puolelta kylkiviivan yläpuolelta mustat. Mustalla puolella on harmaita pituussuuntaisia raitoja, jotka ulottuvat ensimmäisen selkäevä puolivälistä pyrstöön. Keskiviivan alapuolella vartalo on hopeanharmaa. Vatsaevien ja rintaevien välissä on 1–2 mustaa pilkkua. Päästä vain kiduskannet ovat hopeanharmaat. Ensimmäinen selkäevä on sinertävänharmaa, toinen selkäevä ja peräevä ovat ruskehtavanharmaita. Vatsaevät ovat hopeanharmaat, rintaevät, eväkkeet ja pyrstöevä ovat mustat.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaboniitti on itäisen Tyynenmeren kala. Sen levinneisyysalue ulottuu Kalifornian San Simeonista Galápagossaarille ja Perun pohjoisosien vesille. Havaijilta on saatu kaksi mitä ilmeisimmin harhailevaa yksilöä, jotka osoittavat, että mustaboniitti voi vaellella pitkiäkin matkoja.

Mustaboniitti suosii selvästi lämpimiä meriä eikä viihdy alle 22–23-asteisissa vesissä. Vastakuoriutuneet poikaset vaativat vähintään 26 asteen lämpötilan. Mustaboniitit muodostavat suuria parvia boniitin ja keltaevätonnikalan kanssa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaboniitti on vahva petokala, jonka ruokavalio muistuttaa useiden sen lähisukulaisten ruokavalioita, johon kuuluu lajia itseään pienempiä kaloja, mustekaloja, äyriäisiä ja niin edelleen. Siispä mustaboniitit kilpailevat ravinnosta muiden petokalojen kanssa.

Kalastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaboniitilla ei ole suurta taloudellista merkitystä, joten sitä pyytävät lähinnä urheilukalastajat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collette, B., Acero, A., Canales Ramirez, C., Cardenas, G., Carpenter, K.E., Di Natale, A., Guzman-Mora, A., Montano Cruz, R., Nelson, R., Schaefer, K., Serra, R. & Yanez, E.: Euthynnus lineatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 09.08.2013. (englanniksi)