MusicBrainz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MusicBrainz
Projektin etusivu vuonna 2010.
Projektin etusivu vuonna 2010.
Verkkosivusto musicbrainz.org
Kaupallinen ei
Tyyppi musiikkitietokanta
Rekisteröinti vaaditaan muokkaamiseen
Kielet englanti
Omistaja MetaBrainz Foundation
Luonut Robert Kaye
Avattu 18. elokuuta 2000 [1]

MusicBrainz on yhteisöllisesti koottava vapaan sisällön musiikkitietokanta, joka julkaistiin vuonna 2000. Vuonna 2020 se sisälsi noin 1 700 000 artistin ja 2 600 000 julkaisun tiedot.[2] Kuten toinen samankaltainen ilmainen musiikkitietokanta freedb, myös MusicBrainz perustettiin CDDB:n kiristettyä lisenssiehtojaan. Projektia ylläpitää voittoa tavoittelematon MetaBrainz Foundation.

Sivusto kerää tietoa artisteista, äänitteistä, levy-yhtiöistä ja niiden välisistä suhteista. Äänitejulkaisujen sivuille tallennetaan kappalenimitietojen lisäksi jäsenneltyä tietoa esimerkiksi laulukielistä ja painosten katalogitiedoista sekä julkaisupäivistä. Kappaleet yksilöidään akustisen "sormenjäljen" perusteella, jolloin niihin liittyvät sisältökuvaukset voidaan hakea automaattisesti tietokannasta erillisellä ohjelmalla. Projekti kehittää itse tällaisia ohjelmia, ja lisäksi useissa mediasoittimissa ja musiikinkopiointiohjelmissa on sisäänrakennettu tuki MusicBrainz-hauille.

Kappaleiden tunnistamiseksi käytettävä akustinen sormenjälkialgoritmi on vaihdellut vuosien varrella. Aluksi MusicBrainz käytti patentoitua Relatable TRM -algoritmia. Sen korvasi PUID, joka pohjautuu MusicIP:n MusicDNS-järjestelmään. TRM-sormenjälkiä ei nykyisinmilloin? käytetä MusicBrainz-tietokannassa patentin vuoksi. Koska PUID on suljettu projekti, sitä ollaan korvaamassa avoimen lähdekoodin AcoustID -järjestelmällä.

Lisensointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itse sisältökuvaukset (esimerkiksi kappaleiden nimet ja pituudet) ovat täysin vapaasti levitettävissä (public domain), ja muu sivujen sisältö on lisensoitu EFF:n Open Audio Licensellä. Palvelinohjelmisto on GPL:n alainen ja asiakasohjelmien hakuihin käytettävän TunePimp-kirjaston lisenssi on LGPL.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.