Murtamaton linnake

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Murtamaton linnake, kansikuva

Murtamaton linnake (engl. Digital Fortress) on Dan Brownin ensimmäinen romaani, joka julkaistiin alkuperäiskielellä vuonna 1998. Suomeksi teos julkaistiin vasta 2007, Brownin kansainvälisen läpimurron, Da Vinci -koodin, jälkeen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teos sijoittuu digitaalisen tiedustelun maailmaan. NSA:n, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun hallussa on TRANSLTR, kolmella miljoonalla mikroprosessorilla varustettu hypertietokone, joka kykenee murtamaan koodin kuin koodin minuuteissa. Virallisesti TRANSLTR:a ei ole olemassa.

Kryptologi Susan Fletcher hälytetään lauantaina töihin tutkimaan uutta kryptauskoodia, jonka kanssa jopa TRANSLTR on polvillaan.

Koodin takana on entinen NSA:n työntekijä Ensei Tankado, joka on antanut uhkavaatimuksen. Jos NSA ei myönnä TRANSLTR:n olemassaoloa, koodi annetaan vapaasti Internetiin kaikkien ladattavaksi. Tämä tekisi tiedustelupalvelun täysin voimattomaksi.

Aikaa on vain muutama tunti.

Salainen koodi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan lopussa on salakirjoituskoodi, joka ratkeaa ROT13 http://rot13.com/ SPOILER (xälggäzäyyä nchan Pnrfneva fnynxvewbvghfaryvögä frxä invugnznyyn ahzrebg xvewna infgnnivra yhxhwra rafvzzävfvva xvewnvzvva.)

Huomautuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja on alun perin kirjoitettu 1998. Teos julkaistiin useimmissa Yhdysvaltain ulkopuolisissa maissa vasta da Vincin jälkeen, 2000-vuosikymmen toisella puoliskolla, joten se oli teknisiltä tiedoiltaan hieman vanhentunut.

Nykypäivän parhaissa superkoneissa on kymmeniä tuhansia prosessoreja. Tämäkin on kaukana kirjan kuvaamasta TRANSLTR-koneesta. 1990-luvun loppuaikoina tehokkaimmassa tunnetussa superkoneessa (Intel ASCI Red) oli "vain" noin 9200 prosessoria (aikakauden huippu, Intel Pentium Pro, 200 MHz). Periaatteessa TRANSLTRin kaltainen kone olisi kuitenkin mahdollista rakentaa.

Lisäksi 2007 NSA:n olemassaolo oli jo täysin julkinen tieto. NSA ei enää välttämättä salaillut olemassaoloaan vuonna 1998 , mutta ei myöskään tuonut itseään esille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]