Murtamaton linnake

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Murtamaton linnake
Digital Fortress
Murtamatonlinnake.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Dan Brown
Kieli englanti
Genre teknotrilleri
Kustantaja St. Martin’s Press
Julkaistu 1998
ISBN 0-312-18087-X
Suomennos
Suomentaja Raimo Salminen
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2007
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 389
ISBN 978-951-0-31692-4
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Murtamaton linnake (engl. Digital Fortress) on Dan Brownin esikoisromaani, joka julkaistiin vuonna 1998. Suomeksi teos julkaistiin vasta 2007, Brownin kansainvälisen läpimurron, Da Vinci -koodin, jälkeen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teos sijoittuu digitaalisen tiedustelun maailmaan. NSA:n, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun hallussa on TRANSLTR, kolmella miljoonalla mikroprosessorilla varustettu hypertietokone, joka kykenee murtamaan koodin kuin koodin minuuteissa. Virallisesti TRANSLTR:a ei ole olemassa.

Kryptologi Susan Fletcher hälytetään lauantaina töihin tutkimaan uutta kryptauskoodia, jonka kanssa jopa TRANSLTR on polvillaan. Koodin takana on entinen NSA:n työntekijä Ensei Tankado, joka on antanut uhkavaatimuksen. Jos NSA ei myönnä TRANSLTR:n olemassaoloa, koodi annetaan vapaasti internetiin kaikkien ladattavaksi. Tämä tekisi tiedustelupalvelun voimattomaksi. Aikaa on vain muutama tunti.

Kirjan lopussa on salakirjoituskoodi, joka ratkeaa ROT13 http://rot13.com/ SPOILER (xälggäzäyyä nchan Pnrfneva fnynxvewbvghfaryvögä frxä invugnznyyn ahzrebg xvewna infgnnivra yhxhwra rafvzzävfvva xvewnvzvva.)

Huomautuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monissa maissa teos julkaistiin Brownin kansainvälisen läpimurron, Da Vinci -koodin (2003), jälkeen.

Nykypäivän parhaissa supertietokoneissa on kymmeniä tuhansia prosessoreja. Tämäkin on kaukana kirjan kuvaamasta TRANSLTR-koneesta. 1990-luvun loppuaikoina tehokkaimmassa tunnetussa superkoneessa (Intel ASCI Red) oli ”vain” noin 9200 prosessoria (aikakauden huippu, Intel Pentium Pro, 200 MHz). Periaatteessa TRANSLTRin kaltainen kone olisi kuitenkin mahdollista rakentaa.

NSA ei enää välttämättä salaillut olemassaoloaan vuonna 1998, mutta ei myöskään tuonut itseään esille.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilja Rautsi kirjoitti Tähtivaeltaja-lehdessä, että kirjan juoni on sattumien varaan huterasti rakennettua roskaa. Lyhyet luvut luovat vaikutelman, että lukemisen sijaan harrastaisi kanavasurffailua.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rautsi, Ilja: Murtamaton linnake. Tähtivaeltaja, 2/2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]