Murtamaton linnake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Murtamaton linnake
Digital Fortress
Alkuperäisteos
Kirjailija Dan Brown
Kieli englanti
Genre teknotrilleri
Kustantaja St. Martin’s Press
Julkaistu 1998
ISBN 0-312-18087-X
Suomennos
Suomentaja Raimo Salminen
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2007
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 389
ISBN 978-951-0-31692-4
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Murtamaton linnake (engl. Digital Fortress) on Dan Brownin esikoisromaani, joka julkaistiin vuonna 1998 ja suomeksi vuonna 2007. Suomessa, kuten myös monissa muissa maissa, teos julkaistiin vasta Brownin kansainvälisen läpimurron Da Vinci -koodin jälkeen.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Teos sijoittuu digitaalisen tiedustelun maailmaan. NSA:n, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun hallussa on TRANSLTR, kolmella miljoonalla mikroprosessorilla varustettu hypertietokone, joka kykenee murtamaan koodin kuin koodin minuuteissa. Virallisesti TRANSLTR:a ei ole olemassa.

Kryptologi Susan Fletcher hälytetään lauantaina töihin tutkimaan uutta kryptauskoodia, jonka kanssa jopa TRANSLTR on polvillaan. Koodin takana on entinen NSA:n työntekijä Ensei Tankado, joka on antanut uhkavaatimuksen. Jos NSA ei myönnä TRANSLTR:n olemassaoloa, koodi annetaan vapaasti internetiin kaikkien ladattavaksi. Tämä tekisi tiedustelupalvelun voimattomaksi. Aikaa on vain muutama tunti.

Ilja Rautsi kirjoitti Tähtivaeltaja-lehdessä, että kirjan juoni on sattumien varaan huterasti rakennettua roskaa. Lyhyet luvut luovat vaikutelman, että lukemisen sijaan harrastaisi kanavasurffailua.[1]

  1. Rautsi, Ilja: Murtamaton linnake. Tähtivaeltaja, 2/2007.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]