Murha paratiisissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Murha paratiisissa
Death in paradise
Sarjan alkutunnus
Sarjan alkutunnus
Tyyli rikos
draama
komedia
Kestoaika 50 minuuttia
Luoja(t) Robert Thorogood
Pääosissa
Alkuperämaa Iso-Britannia
Ranska
Alkuperäiskieli englanti
Verkko
Esitetty 23. lokakuuta 2011 – jatkuu edelleen
Tuotantokausia 11
Jaksoja 89
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 12
Tuotanto
Käsikirjoittaja(t) Robert Thorogood
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Murha paratiisissa (engl. Death in Paradise) on brittiläis-ranskalainen televisiosarja. Sarjassa rikoskomisario Richard Poole (Ben Miller) lähetetään tutkimaan kollegansa murhaa eksoottiselle Saint-Marien saarelle Karibialle. Sarjan pääroolia näyttelevät Ben Miller (Kaudet 1–3), Kris Marshall (kaudet 3–6), Ardal O'Hanlon (kaudet 6–9) sekä Ralf Little (kaudet 9-).

Isossa-Britanniassa sarjaa esittää televisiokanava BBC One, Ranskassa France 2 ja Suomessa Yle TV1. Britanniassa ja Ranskassa sarjan esittäminen alkoi vuonna 2011 ja Suomessa sarja sai ensiesityksensä 19. lokakuuta 2015, kun Yle TV1 esitti sarjan neljä ensimmäistä tuotantokautta. Viidennen kauden esittäminen aloitettiin 2. toukokuuta 2016.[1] Sarja kuvattiin Guadeloupessa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Brittiläinen poliisi on murhattu Saint-Marien saarella, Karibialla. Lontoolainen rikoskomisario Richard Poole (Ben Miller) komennetaan tutkimaan tapausta ja lopulta hänet siirretään pysyvästi töihin Saint-Marien saarelle.

Paikka on monen mielestä paratiisi, mutta Poole on toista mieltä. Hän ei lisäksi pidä uudesta työparistaan rikosylikonstaapeli Camille Bordeysta (Sara Martins), joka on hänen täydellinen vastakohtansa ja jolla ei ole Poolen kanssa mitään yhteistä.

Kolmannen kauden avausjaksossa komisario Poole löytyy murhattuna. Hänen tilalleen tulee brittiläinen komisario Goodman.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmo Näyttelijä Titteli Kausi
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 JS 11
Richard Poole Ben Miller rikoskomisario
Humphrey Goodman Kris Marshall rikoskomisario
Jack Mooney Ardal O'Hanlon rikoskomisario
Neville Parker Ralf Little rikoskomisario
Selwyn Patterson Don Warrington poliisipäällikkö
Catherine Bordey Élizabeth Bourgine ravintoloitsija, pormestari (kaudet 6-)
Fidel Best Gary Carr konstaapeli (myöhemmin ylikonstaapeli)
Camille Bordey Sara Martins rikosylikonstaapeli
Dwayne Myers Danny John-Jules konstaapeli
Florence Cassel Joséphine Jobert ylikonstaapeli (myöhemmin rikosylikonstaapeli)
Jean Pierre "JP" Hooper Tobi Bakare konstaapeli (myöhemmin ylikonstaapeli)
Madeleine Dumas Aude Legastelois rikosylikonstaapeli
Ruby Patterson Shyko Amos konstaapeli
Marlon Pryce Tahj Miles konstaapeliharjoittelija (myöhemmin konstaapeli)
Naomi Thomas Shantol Jackson ylikonstaapeli
Ei mukana
Mukana
Vieraileva hahmo
Toistuva hahmo

JS = Jouluspesiaali

Toistuvien hahmojen näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Adrian Dunbar  Aidan Miles (jaksot 1.7-1.8)  
 Morven Christie  Sally Goodman (Humphreyn Ex-vaimo) (jaksot 3.1, 3.8)  
 James Fox  Martin Goodman, QC (Humphreyn isä) (jaksot 4.7-4.8)  
 Fola Evans-Akingbola, Prisca Bakare  Rosey Hooper (os Fabrice) (J. P.:n vaimo) (jaksot 5.3, 5.5–5.6, 5.8, 10.3, 10.8)  
 Sally Bretton  Martha Lloyd (jaksot 5.8, 6.1, 6.3-6.4, 6.6)  
 Ram John Holder  Nelson Myers (Dwaynen isä) (jaksot 6.5–6.6, 7.7–7.8)  
 Grace Stone  Siobhan Mooney (Jackin tytär) (jaksot 6.6–7.1, 8.8, 9.4)  
 Ginny Holder  Darlene Curtis (jaksot 7.3–7.5, 7.7)  
 Leemore Marrett Jr.  Patrice Campbell (Florencen poikaystävä) (jaksot 8.1–8.6)  
 Nina Wadia  Anna Masani (Jackin tyttöystävä) (jaksot 9.1–9.4)  

Sivuhahmojen esiintyvyys jaksoissa on esitetty muodossa K.J, jossa K tarkoittaa kautta ja J jaksoa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Rikoskomisario Richard Poole (Ben Miller) oli niukka, huumorintajuton, tiukka ja kuumaa vihaava englantilaispoliisi. Hänet lähetetään tutkimaan brittiläisen poliisin murhaa Saint-Marien saarelle ja lopulta omaksi harmikseen hänet siirretään pysyvästi saaren poliisiaseman päälliköksi. Kolmannen kauden avausjaksossa Poole murhataan raa'asti. Hänet nähdään vielä kymmenennen kauden kuudennessa jaksossa. Ylikonstaapeli Camille Bordey pelkää äitinsä Catherinen vuoksi, kun tämä on sairaalassa huonossa kunnossa, koska hänen kimppuunsa hyökättiin. Camille menee poliisipäällikkö Selwyn Pattersonin neuvojen mukaisesti istuskelemaan rannalle rauhoittumaan. Yhtäkkiä Richard tulee Camillen ajatuksista yrittämään lohduttaa tätä.
 • Rikoskomisario Humprey Goodman (Kris Marshall) on puhelias, kömpelö mutta älykäs englantilaispoliisi. Hän saapuu sarjaan Poolen kuoltua. Goodmanin vaimo jätti hänet miehen lähdettyä Karibialle. Goodman on olemukseltaan epäsiisti, hajamielinen ja kömpelö. Lisäksi hän usein kirjoittaa muistiinpanonsa nenäliinaan, koska on kadottanut muistivihkonsa.
 • Rikoskomisario Jack Mooney (Ardal O'Hanlon) on englantilaispoliisi. Hänellä on tytär Siobhan. Hänen vaimonsa Kaithleen on kuollut kauan sitten sairauteen. Hän tulee sarjaan tarjottuaan Humpreylle paikkojen vaihtoa, kun tämä halusi jäädä tyttö ystävänsä kanssa Englantiin.
 • Rikoskomisario Neville Parker (Ralf Little) on englantilaispoliisi, joka on herkkä Saint-Marien ilmastolle ja muihin olosuhteisiin. Tuli sarjaan Jack Mooneyn palattua englantiin. Hän ei pitänyt paratiisista ja olisi voinut lähteä sieltä jutun ratkaistuaan, mutta palasi, koska pelkäsi katuvansa, kun vanhana istuisi keinutuolissa. Poliisipäällikkö Selwyn Patterson ei pidä hänestä, koska muun muassa Neville luuli häntä taksikuskiksi. Selwyn olikin juhlatuulella Nevillen lähdettyä, ja selvästi pettynyt tämän palattua.
 • Rikosylikonstaapeli Camille Bordey (Sara Martins) on puoliksi ranskalainen iloluontoinen poliisi, joka usein ajautuukin Poolen kanssa erimielisyyksiin. Hänen äitinsä Catherine Bordey pitää saarella pubia, jossa poliisit usein juhlivat ratkaistuja tapauksia. Camille Bordey nähdään vielä kymmenennen kauden jaksoissa viisi ja kuusi, kun hänen äitinsä Catherinen kimppuun hyökätään ja poliisipäällikkö Selwyn Patterson soittaa ja kertoo asiasta Camillelle. Camille tulee nopeasti paikalle. Hän alkaa auttamaan jutussa, jossa rikosylikonstaapeli Florence Cassel on juuri lähtenyt Englantiin etsimään tietoja.
 • Konstaapeli Dwayne Myers (Danny John-Jules) on hieman tyhmänoloinen poliisi. Hän on keski-ikäinen uralla etenemätön rento mies, joka ei ota työtä liian vakavasti. Myers pitää Poolea tämän vakavan käytöksen takia hulluna. Myers on naistenmiehen maineessa. Hänen paikallistietämyksensä on erittäin hyvä ja siitä onkin usein apua tapausten selvittämisessä.
 • Ylikonstaapeli Fidel Best (Gary Carr) on nuori, älykäs ja tunnolinen poliisi.
 • Poliisipäällikkö Selwyn Patterson (Don Warrington) on tiukka, ylimielinen ja alaisten pelkäämä, lähellä eläkeikää oleva mies. Hän on toinen hahmoista, jotka ovat olleet sarjassa alusta asti.
 • Catherine Bordey on ravintoloitsija. Hän on toinen hahmoista, jotka ovat olleet sarjassa alusta asti. Hän on ylikonstaapeli Camille Bordeyn äiti. Kuudennen kauden viimeisessä jaksossa hänestä tulee pormestari. Kymmenellä kaudella hänen kimppuunsa hyökätään ja hän on vähällä kuolla. Hän kuitenkin selviytyi ja lähti tyttärensä kanssa lomalle, joka oli korvaus siitä, ettei Camille ole tullut tapaamaan äitiään. Catherine ei kuitenkaan poistu sarjasta.

Toistuvat hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Patrice Campbell (Leemore Marrett Jr.) oli rikosylikonstaapeli Florence Casselin poikaystävä. Hänen ensiesiintymisensä tapahtui 8. kauden ensimmäisessä jaksossa. Patrice halusaa tavata Florencen työkaverit, johon tämä suostu, mutta Patrice tulee poliisiasemalle Florencen tietämättä ja poissa ollessa. Konstaapeli JP luulee häntä uudeksi konstaapeliksi ja syntyy väärinkäsitys, joka myöhemmin huomataan ja korjataan. Patrice ei ollut poliisien kanssa samaa mieltä saman kauden 5. jakson murhaajasta ja jakson lopussa hän soittaa läheiselle saarelle, jossa on hyvä juristi. Sieltä vastataan ja Patrice sopii tapaamisen 20 minuuttia puhelun jälkeen. Florence kuulee puhelun ja lähtee seuraamaan Patricea yrittäen tavoittaa ja kertoa komisario Jack Mooneylle siitä, mutta tämän puhelin on autossa miehen itse ollessa muiden poliisien kanssa baarissa. Florence onnistuu seuraamaan Patricea perille asti, ja menee rakennuksen sisälle, jossa häntä ammutaan. Hän yrittää soittaa Jackille, joka ei edelleenkään vastaa samasta aiemmin mainitusta syystä. Hän soittaa JP:lle, joka vastaa. JP ja muut poliisit lähtevät etsimään Florencea ja onnistuvat löytämään tämän vielä elossa. Ensihoitajien hoitaessa Florencea JP huomaa Patricen ruumiin. Häntäkin oli ammuttu. Jakson lopussa selviää, että Patricen soittaessa juristille toiselle saarelle, sieltä vastasikin toinen henkilö, joka valitettavasti liittyi murhaan, jonka syylliselle Patrice halusi juristin. Tämä henkilö oli ottanut aseen varmuuden vuoksi mukaan, ja pelästynyt Florencea, jolloin ampui molempia Florencea ja Patricea. Valitettavasti vain Florence selviytyi. Patrice kuoli vain pari päivää ennen hänen ja Florencen häitä.
 • Siobhan Mooney (Grace Stone) on rikoskomisario Jack Mooneyn tytär.
 • Anna Masani (Nina Wadia) on rikoskomisario Jackin Mooneyn tyttöystävä. He tapasivat 9. kaudella. Anna halusi lähteä purjehtimaan ympäri maailman. Jackin piti päättää, että tuleeko mukaan vai jääkö sinne. Jack päätti palata takaisin kotiin Englantiin.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Katsojaluvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yle TV1 esittää sarjaa joka arkipäivä kello 17.07.

Kausi 1
Jakso Esityspäivä Katsojamäärä Keskikatsojamäärä
1. 19. lokakuuta 2015 754 000[2] 507 000[2]
2. 20. lokakuuta 2015 701 000[3] 509 000[3]
3. 21. lokakuuta 2015 710 000[2] 494 000[2]
4. 22. lokakuuta 2015 708 000[2] 479 000[2]
5. 23. lokakuuta 2015 662 000[2] 476 000[2]
6. 26. lokakuuta 2015 766 000[4] 512 000[4]
7. 27. lokakuuta 2015 725 000[4] 441 000[4]
8. 28. lokakuuta 2015 712 000[4] 491 000[4]
Kausi 2
Jakso Esityspäivä Katsojamäärä Keskikatsojamäärä
9. 29. lokakuuta 2015 652 000[4] 436 000[4]
10. 30. lokakuuta 2015 693 000[4] 451 000[4]
11. 2. marraskuuta 2015 743 000[5] 512 000[5]
12. 3. marraskuuta 2015 689 000[6] 441 000[6]
13. 4. marraskuuta 2015 692 000[6] 491 000[6]
14. 5. marraskuuta 2015 621 000[6] 436 000[6]
15. 6. marraskuuta 2015 659 000[6] 451 000[6]
16. 9. marraskuuta 2015 788 000[7] 564 000[7]
 • Keskikatsojamäärä on katsojien määrän keskiarvo koko ohjelman keston ajalta.
 • Katsojamäärä on vähintään kolme minuuttia yhtäjaksoisesti katselleiden henkilöiden lukumäärää.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Suikkanen, Päivi: Murha Paratiisissa (päivitetty 26.11.2015) 2.9.2015. Yleisradio Oy. Viitattu 4.4.2016.
 2. a b c d e f g h Finnpanel -TV-mittaritutkimus Finnpanel. Viitattu 2.11.2015.
 3. a b Finnpanel -TV-mittaritutkimus Finnpanel. Viitattu 28.10.2015.
 4. a b c d e f g h i j Finnpanel -TV-mittaritutkimus Finnpanel. Viitattu 16.11.2015.
 5. a b Finnpanel -TV-mittaritutkimus Finnpanel. Viitattu 2.11.2015.
 6. a b c d e f g h Finnpanel -TV-mittaritutkimus Finnpanel. Viitattu 2.11.2015.
 7. a b Finnpanel -TV-mittaritutkimus Finnpanel. Viitattu 16.11.2015.