Munankoristelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ukrainalaisia pääsiäismunia

Munankoristelu on suosittu tapa koristella kananmunia. Kananmunan muoto soveltuu hyvin koristeluun. Minkä tahansa linnun munia voidaan koristella. Mitä suurempi ja kestävämpi muna on, sitä helpompaa koristelu on.

Hanhen, sorsan ja kanan munat puhalletaan yleensä tyhjiksi ennen koristelua. Munan päihin puhkaistaan reiät ja sisällys puhalletaan ulos. Tämän jälkeen munan pintaa voidaan kaivertaa, värjätä tai maalata tai koristella muulla tavoin. Munankoristelu on erityisen suosittua Itä-Euroopassa.

Emun ja strutsin munat ovat niin suuria ja kestäviä, että niiden pintaan voidaan tehdä kaivertamalla kuvioita. Etelä-Afrikasta on löydetty 60 000 vuotta vanhoja kaivertamalla koristeltuja strutsinmunia.

Tunnettu venäläinen kultaseppä Peter Carl Fabergé teki Venäjän hoville useita jalokivin koristeltuja munia. Fabergén pääsiäismunat muistuttavat koristeltuja munia, mutta ne on tehty kullasta ja koristeltu jalokivin.

Myös persialaisessa kulttuurissa munienkoristelu on suosittua erityisesti kevätpäiväntasauksen aikaan, jolloin vietetään persialaista uutta vuotta noruzia. Perheenjäsenet koristelevat munia yhdessä ja koristellut munat pannan kulhoon. Sanotaan, että kristillinen tapa munienkoristeluun juontaa juurensa tästä perinteestä.

Vaikka ortodoksikristityt joskus koristelevat munia pääsiäisenä, on tavanomaisempaa värjätä munat punaisella, joka kuvaa Kristuksen verta.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Egg decorating