Mouvement Républicain Populaire

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albert Gortais oli MPR:n puoluesihteerinä 1940-luvun loppupuolen. Kuva vuodelta1947.

Mouvement Républicain Populaire (MRP) oli Ranskassa neljännen tasavallan aikana toiminut kristillisdemokraattinen puolue, joka oli useasti hallituspuolueena.

Puolue perustettiin 26. marraskuuta 1944, pian sen jälkeen Ranska oli vapautunut saksalaismiehityksestä. Koko 1940-luvun jälkipuoliskon ajan se sai säännöllisesti vaaleissa noin 25 prosentin kannatuksen ja toimi tuona aikana Ranskan hallitusten selkärankana. Kylmän sodan alettua poliittinen kenttä kuitenkin polarisoitui, ja keskustapuolueena MRP menetti kannatustaan sekä oikealle että vasemmalle. Vuoden 1951 vaaleissa sen kannatus putosi 12,6 prosenttiin eikä sen jälkeen enää palannut entisiin lukemiin.[1] Puolueen suuruuden päivinä sen tunnettuja johtajia olivat muun muassa pääministereinäkin toimineet Georges Bidault ja Robert Schuman. Monet puolueen perustajista olivat olleet sodan aikana mukana vastarintaliikkeessä ja sodan jälkeen MRP:n katsottiin olevan puolueista lähimpänä Charles de Gaullea. MRP ei kuitenkaan hyväksynyt kaikkia de Gaullen linjauksia ja viidennen tasavallan aikana suhteet presidenttiin huononivat.

Vuoden 1965 presidentinvaaleissa MRP asettui yhdessä useiden muiden keskusta-oikeistolaisten puolueiden kanssa tukemaan Jean Lecanuetia, joka sai vasta kolmanneksi eniten ääniä. Lecanuetia tukeneet puolueet muodostivat helmikuussa 1966 uuden Centre Démocrate -nimisen keskustapuolueen, mutta se menestyi heikosti vuosien 1967 ja 1968 parlamenttivaaleissa. MRP lakkasi tällöin käytännössä toimimasta itsenäisenä puolueena.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Popular Republican Movement (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 18.5.2013.