Mordokai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mordokaita ja Esteriä esittävä seinämaalaus 200-luvulta Dura-Europoksen synagogasta.

Mordokai on Raamatun henkilö, josta kerrotaan vain Esterin kirjassa. Mordokai oli benjaminilaisen, Kisin, pojan Simein pojan Jairin poika[1], Esterin vanhempi serkku ja huoltaja[2]. Mordokailla oli merkittävä osa siinä mitä tapahtui Persian imperiumissa viidennen vuosisadan alkupuolella eaa. Hän on todennäköisesti Esterin kirjan kirjoittaja.

Kuninkaan palvelija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mordokai oli kuninkaan palvelija, vaikka hän olikin juutalainen pakkosiirtolainen. Mordokai kuuli, että Persian kuningas Ahasveros oli pannut viralta kuningatar Vastin ja että kautta valtakunnan koottiin kaikkia kauniita nuoria neitsyitä, jotta heidän keskuudestaan löydettäisiin joku asetettavaksi kuningattaren virkaan. Mordokain kaunis serkku Ester esiteltiin kuningatarehdokkaaksi, mutta hänen juutalaistaustaansa ei paljastettu[3]. Ester valittiin kuningattareksi. Mordokai istui kuninkaan portissa, kun hän sai tietää, että kaksi hovivirkamiestä, Bigtan ja Teres, suunnittelivat surmaavansa kuningas Ahasverokseen. Mordokai varoitti kuningasta Esterin välityksellä, ja kuningas pelastui[4].

Riita Hamanin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahasveros teki agagilaisesta Hamanista pääministerinsä ja käski, että kaikkien kuninkaan portissa olevien piti heittäytyä Hamanin eteen. Mordokai kieltäytyi tekemästä niin koska hän oli juutalainen. Kyseessä ei ollut poliittinen mielenilmaus, vaan Mordokain uskollisuus Israelin Jumalaa kohtaan. Hän tajusi, että Hamanin eteen heittäytymiseen liittyi muutakin kuin pelkästään se, että korkea-arvoista henkilöä olisi kumarrettu maahan asti. Mordokailla oli hyvä syy olla kumartamatta Hamania. Haman oli amalekilainen, ja Jumala oli ilmaissut olevansa sodassa Amalekin kanssa[5]. Haman raivostui Mordokain toiminnasta. Haman halusi tuhota kaikki juutalaiset, eikä pelkästään Mordokaita[6].

Juutalaisten pelastuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Hamanin juoni tuli ilmi Mordokai uskoi, että Ester oli saanut kuninkaallisen asemansa, jotta juutalaiset voitaisiin vapauttaa. Mordokai neuvoi Esteriä anomaan kuninkaan apua. Ester suostui suunnitelmaan, vaikka se vaarantaisi hänen henkensä[7]. Jumala ohjasi Ahasveroksen huomion valtion virallisia muistiinmerkintöjä sisältävään kirjaan. Kuninkaan mieleen palautettiin mitä Mordokai oli tehnyt kuninkaan hengen varjelemiseksi. Kuningas huomasi, ettei Mordokaita ollut palkittu palveluksesta, jonka hän oli tehnyt. Kuningas palkitsi Mordokain ja osoitti tälle suurta kunniaa. Tämä nöyryytti Hamania, jonka piti järjestää tämä kunnianosoitus[8].

Ester järjesti juhlat johon hän kutsui Ahasveroksen ja Hamanin. Näin hän pääsi syyttämään Hamania juutalaisten panettelusta ja herjauksesta sekä petollisesta, kuninkaan omien etujen vastaisesta juonittelusta. Ahasveros määräsi Hamanille kuolemanrangaistuksen, ja Haman ripustettiin 22 metriä korkeaan paaluun, jonka hän oli itse asiassa pystyttänyt Mordokaita varten[9].

Hamanin kuoleman jälkeen Mordokaista tuli pääministeri. Ahasveros antoi hänelle kuninkaan sinettisormuksen valtion asiakirjojen sinetöimistä varten. Hamanin talo annettiin Esterille, joka asetti Mordokain valvomaan sitä. Mordokai julkaisi kuninkaan nimessä vastasäädöksen, joka soi juutalaisille laillisen oikeuden puolustautua. Se antoi juutalaisille mahdollisuuden vapautua. Monet Persian imperiumin asukkaista asettuivat juutalaisten puolelle, ja kun sitten koitti 13. adarkuuta, päivä jolloin noiden lakien oli määrä astua voimaan, juutalaiset olivat valmiina. Mordokain ansiosta heillä oli valtion virallinen tuki. Susassa taisteltiin kaksi päivää. Noin 75 000 juutalaisten vihollista Persian imperiumin alueella tapettiin, mm. Hamanin kymmenen poikaa[10]. Mordokai määräsi – ja Ester vahvisti – että 14. ja 15. adarkuuta tuli viettää vuosijuhlaa, purim-päiviä, ilo- ja pitopäiviä, jolloin juutalaiset antaisivat lahjoja toisilleen ja köyhille. Juutalaiset alkoivat viettää tuota juhlaa ja jättivät sen jälkipolvilleen[11].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]