Ester

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Raamatun henkilöä. Muista Ester-nimisiä on lueteltu artikkelissa Ester (nimi). Ester on myös kylä Alaskassa, katso Ester (Alaska)
Konrad Witzin maalaus Ester Ahasveruksen edessä (1434–1435)

Ester (persialainen nimi tarkoittaa suomeksi tähteä) oli Raamatun mukaan juutalaistyttö, joka eli Persian pääkaupungissa Susassa. Hän on Raamatun Esterin kirjan päähenkilö.

Raamatun mukaan Ester oli Persian kuninkaan Ahasveroksen puoliso, joka onnistui pelastamaan juutalaiset hoviherra Hamanin suunnittelemalta juutalaisten kansanmurhalta. Juutalaiset viettävät vuosittain purim-juhlaa Esterin kirjassa kuvattujen tapahtumien muistoksi.

Ester Raamatussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ester, toiselta nimeltään Hadassa, oli Mordokain kasvattityttö. Mordokai oli Raamatun mukaan juutalainen palvelija Persian kuningas Ahasveroksen hovissa. Ahasveroksen on yleisesti oletettu olleen sama kuin Kserkses I, mitä nimeä hänestä vuoden 1992 raamatunkäännöksessä käytetäänkin.[1] Kuningatar Vasti oli erotettu tämän kieltäydyttyä kuningas Ahasveroksen käskystä, ja Ahasveros järjesti kauneuskilpailut uuden kuningattaren valitsemiseksi. Mordokai toimitti Esterin kuninkaan palatsiin haareminvalvoja Hegain huostaan. Ester pääsi kuningas Ahasveroksen suosioon ja puolisoksi.

Hoviherrat Bigtan ja Teres päättivät tappaa kuningas Ahasveroksen. Mordokai sai vihiä asiasta ja ilmoitti Esterille, joka kertoi asian kuninkaalle. Hoviherrat vangittiin ja surmattiin. Ahasveros valitsi pääministeriksi Hamanin. Mordokai kieltäytyi osoittamasta kunnioitusta Hamanille. Haman sai kuulla Mordokain olevan juutalainen ja päätti kostoksi murhauttaa kaikki Persian juutalaiset. Ester sai kuitenkin kansanmurhan estetyksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Est.1:1-10:3

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Queen Sutherland, Kandy: Ruth & Esther, s. 217. Smyth & Helwys, 2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ester.
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.