Ester

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Raamatun henkilöä. Muista Ester-nimisiä on lueteltu artikkelissa Ester (nimi). Ester on myös kylä Alaskassa, katso Ester (Alaska)
Konrad Witzin maalaus Ester Ahasveruksen edessä (1434–1435)

Ester (persialainen nimi tarkoittaa suomeksi tähteä) oli Raamatun mukaan alun perin Hadassa-niminen juutalaistyttö, joka syntyi Suusanissa Meedo-Persian pääkaupungissa. Hän on Raamatun Esterin kirjan päähenkilö.

Ester oli Mordokain kasvattityttö. Mordokai oli Raamatun mukaan juutalainen palvelija Persian kuningas Ahasveroksen hovissa. Ahasveroksen on yleisesti oletettu olleen sama kuin Kserkses, mitä nimeä hänestä vuoden 1992 raamatunsuomennoksessa käytetäänkin. Kuningatar Vasti oli erotettu tämän kieltäydyttyä kuningas Ahasveroksen käskystä, ja Ahasveros järjesti "kauneuskilpailut" uuden kuningattaren valitsemiseksi. Mordokai toimitti Esterin kuninkaan palatsiin Heegain, vaimojen vartijan huostaan. Ester pääsi kuningas Ahasveroksen suosioon ja puolisoksi.

Hoviherrat Bigtan ja Teres päättivät tappaa kuningas Ahasveroksen. Mordokai sai vihiä asiasta ja ilmoitti Esterille, joka kertoi asian kuninkaalle. Hoviherrat vangittiin ja surmattiin. Ahasveros valitsi pääministeriksi Haamanin. Mordokai kieltäytyi osoittamasta kunnioitusta Haamanille. Haaman sai kuulla Mordokain olevan juutalainen. Haaman päätti kostoksi murhauttaa kaikki Persian juutalaiset. Ester sai kuitenkin kansanmurhan estetyksi. Tapauksen muistoksi juutalaiset vuosittain viettävät purim-juhlaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Est.1:1-10:3

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.