Moottoripyöräurheilu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moottoripyöräurheilu on moottoripyörällä harjoitettavaa urheilua. Suurinta osaa moottoripyöräurheilun lajeista hallinnoi Kansainvälinen moottoripyöräliitto Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM).

Moottoripyöräurheilun lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratamoottoripyöräily on kilvanajoa yleiseltä liikenteeltä eristetyllä useimmiten kestopäällysteisellä radalla.

Speedway on soikealla radalla nappularenkaisilla pyörillä tapahtuvaa kilvanajoa, jossa kaarteissa otetaan jalalla tukea radan pinnasta. Maarata-ajo on vastaava laji yleensä pidemmillä radoilla.

Jääspeedway[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääspeedway on speedwayn talvinen muoto, joka “keksittiin” Venäjällä 1920-luvulla . Jääspeedway kuuluu FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) auktorisoimiin moottoriurheilulajeihin. Jääspeedwaypyörissä on kaksi vaihdetta. Niissä ei saa olla jarruja ja moottorin polttoaineena käytetään metanolia. Moottoripyörissä on 1-sylinterinen 4-tahtinen moottori, jossa saa olla enintään 2 venttiiliä, yksi enimmäisläpimitaltaan 34 mm:n kaasutin ja 1 sytytystulppa. Moottorissa on tehoja noin 60 hv, kaiketi se on maailman nopein ”sirkkeli”, Kiihtyvyys 0 – 80 km/h 1,5 s. Huippunopeus jäällä noin 130 km/h

Renkaat ovat erikoisvalmisteisia. Jääspeedwayssä renkaan pinnassa on liukuestepiikit, jotka takaavat turvallisen ja hallitun ajaminen jäällä. Liukuesteen (terästä) enimmäispituus on 28 mm mitattuna renkaan pinnasta tai liukuesteen muusta kiinnityspinnasta (piikkejä on takarenkaassa 200 ja eturenkaassa 160). Liukuesteitä ei saa kiinnittää eturenkaan oikealle puolelle siten, että ne ulottuvat renkaan oikean puoleisen leveimmän kohdan kautta vedetyn linjan ulkopuolelle. Jäärata, luonnon jäätä tai tekojäätä, on 400 m pitkä ja ajosuunta on vastapäivään

Yhden kilpailuerän kesto noin 60 sekuntia. Kilpailussa ajetaan yhteensä 16 erää, eli jokainen jokaista vastaan. Neljä ajajaa kussakin erässä ajavat neljä kierrosta. 3, 2, 1, 0, pistelaskujärjestelmä on selkeän yksinkertainen.

Lajissa on ajettu henkilökohtaisesta maailmanmestaruudesta on vuodesta 1966 ja joukkuemestaruudesta 1979. Vuoden 2007 henkilökohtainen maailmanmestari on Nikolai Krasnikov ja joukkuemestari Venäjä (Krasnikov, Bazeev, Bogdanov).

Muita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jäärata-ajo on rata-ajon talvinen vaste luonnonjäällä.
  • Supermoto on ratamoottoripyöräilyn ja motocrossin yhdistelmä.
  • Motocross on kilvanajoa esteettömiksi maastoon raivatuilla radoilla yhteislähdöillä.
  • Enduro on ennakolta laaditun aikataulun puitteissa käytävää maastoajoa.
  • Trial on maastossa tai sisätiloissa tapahtuvaa taitoajoa, jossa pyörällä ajetaan erikoisjaksoja jotka koostuvat erilaisista esteistä. Sijoituksen ratkaisevat virhepisteet joita kilpailija saa kosketuksista maahan tai ajoajan ylityksestä.
  • Kiihdytysajossa pyritään ajamaan tietty – yleensä joko 1/8 tai 1/4 mailia (noin 200/400 metriä) – mahdollisimman nopeasti.
  • Ylämäkiajossa pyritään ajamaan mahdollisimman nopeasti mäki ylös.
  • Nopeusajossa pyritään saavuttamaan mahdollisimman suuri nopeus.
Tämä moottoriurheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.