Monty Roberts

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Monty Roberts (oikealta nimeltään Marvin Earl Roberts, s. 14. toukokuuta 1935 Salinas, Kalifornia, Yhdysvallat) on tunnettu hevosten käsittelijä ja luonnollisen hevosmiestaidon kehittäjä, stuntmies ja kirjailija.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roberts oli kiinnostunut hevosista jo erittäin nuorena, ja sai ensimmäisen hevosensa Gingerin jo kaksivuotiaana. Hän oppi ratsastamaan erittäin nopeasti, ja esiintyi vasta 4-vuotiaana useissa Hollywood- elokuvissa lapsinäyttelijöiden stuntkohtauksissa ratsastaen hevosilla. Myöhemmin hän menestyi lännenratsastus- ja rodeokilpailuissa ja voitti lukuisia kilpailuita kansainvälisellä tasolla.

Uuden hevoskoulutusmetodin synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorena teininä Roberts alkoi tehdä hevosineen retkiä Nevadan erämaahan ja pyrki pääsemään mahdollisimman lähelle villejä mustangeja. Mustangeja seuraten hän oppi niiden keskinäisen viestinnän periaatteet. Robertsin vakaana aikomuksena oli luoda uusi inhimillisempi koulutusmenetelmä korvaamaan hänen isänsä käyttämä vanhan väkivaltainen menetelmä (engl. "breaking a horse", sananmukaisesti "kesyttää hevonen", sanasta sanaan käännettynä "murtaa hevonen"). Hän halusi todistaa, että hevosen voi kouluttaa täysin ilman kipua käyttäen hevosen luontaisia vaistoja ja hevosten omaa lähinnä kehonkieleen perustuvaa kommunikaatiota.[2]

Kesäisten Nevadan-retkien, laajan kokemuksen ja kokeilujen, pohdinnan ja harjoittelun jälkeen Roberts oli 14-vuotiaana valmis esittelemään kehittämänsä menetelmän, jolla hän sai täysin villin hevosen puolessa tunnissa suosiolliseksi ratsastamiseen käyttäen apuna vain elekieltä ja kevyttä juoksutusliinaa. Tätä menetelmää Roberts kutsui nimellä "Starting" ("aloitus"). Sen huippukohta, jossa hevonen tulee ihmisen luo, on "Join-Up" ("seuraan liittyminen"). Tämä ensimmäinen sosiaalinen kontakti vahvistetaan "Follow Up":illa ("seuraaminen"), jossa ihminen kävelee eteenpäin ja hevonen seuraa perässä. Käyttäytyessään näin hevonen osoittaa luottavansa ihmiseen johtavana yksilönä, turvautuu tähän, ja tottelee mielellään.

Nuori Roberts ei saavuttanut muiden hyväksyntää menetelmineen, eikä hänen isänsä antanut hänen kouluttaa hevosia sillä tavoin. Isän mielestä hevonen "on vaarallinen eläin; jos sinä et anna sille selkään, se antaa sinulle." Vasta vanhempana asuessaan vaimonsa ja lastensa kanssa valtavalla Flag Is Up -laukkahevostilallaan Roberts alkoi varsinaisesti työskennellä, lähinnä laukkahevosten parissa.

Roberts totuttamassa vettä pelkäävää hevosta vuonna 2007.

Julkisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roberts kiersi ympäri maailmaa ja esitteli menetelmäänsä jopa Englannin kuningattarelle. Kun Roberts oli esittänyt "näytöksensä", eli puolen tunnin kestoisen "aloituksen" ja "seuraan liittymisen" kuningattaren oman hevosen kanssa Windsorin linnassa, kuningatar liikuttui kyyneliin ja sanoi sen olleen hyvin kaunista katseltavaa.

Robertsin mukaan ihmiset ovat hevoselle anteeksipyynnön velkaa. Hän uskoo, että ihmisen ja hevosen väliset kommunikaatiovaikeudet ovat johtaneet jo vuosituhansien ajan hevosen alistamiseen ja riistoon, vaikka sen perusluonne on aulius ja nöyryys ja halu palvella lempeää ja tinkimätöntä sekä rauhallista johtajaa.

Roberts on huomannut myös, että peuroilla on lähes samanlainen "kieli" kuin hevosilla, mutta että niiden pakoreaktiot ovat monin verroin herkempiä. Hän onnistui kouluttamaan myös joitakin peuroja. Koulutetut peurat kiintyivät häneen siinä määrin, että seurasivat häntä kaikkialle.

Roberts on onnistunut myös saamaan villimustangin "liittymään seuraansa" luonnossa. Vuonna 1997 hän toi Shy Boy:ksi nimeämänsä hevosen erämaasta. Tapaus televisioitiin.

Robertsilla on kolme omaa lasta. Suomessa hän on vieraillut kahdesti.[2]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Roberts, Monty: Mies joka puhuu hevosten kanssa. (The man who listens to horses, 1996.) Suomentanut Raili Manninen. Helsinki: WSOY, 1999. ISBN 951-0-23367-6.
  • Roberts, Monty: Hevoskuiskaajan vastauksia: 150 yleisintä kysymystä hevosista. (Ask Monty: The 150 most common horse problems solved, 2007.) Kuvitus: Jean Abernethy. Kääntäjä: Sini Bonke. Helsinki: Readme.fi, 2008. ISBN 978-952-220-037-2.
  • Roberts, Monty: Hevoskuiskaajan käsikirja: Monty Robertsin opissa. (From my hands to yours: Lessons from a lifetime of training championship horses, 2002.) Kuvitus: Jean Abernethy. Helsinki: Readme.fi, 2009. ISBN 978-952-220-060-0.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]