Montezumanviiriäinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Montezumanviiriäinen
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset
Eucarya
Kunta: Eläinkunta
Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset
Chordata
Alajakso: Selkärankaiset
Vertebrata
Luokka: Linnut
Aves
Lahko: Kanalinnut
Galliformes
Heimo: Amerikanviiriäiset
Odontophoridae
Suku: Harlekiiniviiriäiset
Cyrtonyx
Laji: montezumae
Kaksiosainen nimi

Cyrtonyx montezumae
(Vigors, 1830)

Alalajit
  • C. m. mearnsi
  • C. m. merriami
  • C. m. montezumae
  • C. m. rowleyi
  • C. m. sallei
Katso myös

  Montezumanviiriäinen Wikispeciesissä
  Montezumanviiriäinen Commonsissa

Montezumanviiriäinen (Cyrtonyx montezumae) on amerikanviiriäisiin kuuluva lintulaji. Sitä tavataan Meksikosta ja Yhdysvaltojen eteläosista.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montezumanviiriäinen voi kasvaa 20,5–23 cm pitkäksi, ja koiraat ovat naaraita kookkaampia. Ruumiinrakenteeltaan lintu on tukevahko. Sukupuolet eroavat toisistaan ulkonäöltään. Koiraspuolisen montezumanviiriäisen pää on musta ja valkoisen kirjava. Kyljet ovat mustat tihein valkoisin pistein, ja rinta ja vatsa ovat väritykseltään punaruskeat. Montezumanviiriäiskoiraan selkä ja siivet ovat punaruskeat tai harmahtavanruskeat valkoisin viiruin ja mustin pilkuin. Koiraiden väritys vaihtelee hieman alalajeittain. Lajin naaraat ovat väriltään ruskeankirjavia. Nuoret koiraat muistuttavat naaraita, mutta niiden pää on mustavalkokuvioinen.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Montezumanviiriäisen alalajia C. m. mearnsi tavataan Meksikon pohjoisosista ja Yhdysvaltojen eteläosasta Texasin, Arizonan ja New Mexicon osavaltioista. Muut alalajit ovat endeemisiä Meksikossa. Linnun elinympäristöä ovat puolikuivat tammia kasvavat ruohosavannit sekä tammia ja mäntyjä kasvavat metsät. Tyypillisesti montezumanviiriäiset elävät 1 000–3 000 metrin korkeudella merenpinnasta. Linnut liikkuvat yleensä pieninä noin 20 yksilön ryhminä. Montezumanviiriäisen ravintoa ovat erityisesti kasvien juurakot ja sipulit. Lisäksi se voi syödä siemeniä ja muita kasvinosia sekä hyönteisiä. Hyönteiset ovat tärkeä osa ravintoa etenkin kesällä. Montezumanviiriäisten lisääntymisaika on kesäkuusta elokuulle. Laji rakentaa ruohoista pesän pensaikon tai ruohikon suojiin. Naaras munii 6–12 väriltään valkeahkoa munaa, ja sekä koiras että naaras osallistuvat munien hautomiseen.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Cyrtonyx montezumae IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.1.2015. (englanniksi)
  2. a b Paul Greer: Cyrtonyx montezumae Animal Diversity Web. University of Michigen Museum of Zoology. Viitattu 2.11.2013. (englanniksi)
  3. a b Steve N. G. Howell, Sophie Webb: A guide to the birds of Mexico and northern Central America, s. 229. Oxford University Press, 1995. ISBN 978-0198540120. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 2.11.2013). (englanniksi)
  4. a b Leonard Alfred Brennan: Texas Quails, s. 38–54. Texas A&M University Press, 2006. ISBN 978-1-58544-503-5. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 2.11.2013). (englanniksi)