Montanan lento-onnettomuus 2009

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Montanan lento-onnettomuus, 22. maaliskuuta 2009
Pilatus PC-12, samankaltainen kuin onnettomuuskone
Pilatus PC-12, samankaltainen kuin onnettomuuskone
Yhteenveto
Päivämäärä 22. maaliskuuta 2009
Onnettomuustyyppi Toistaiseksi tuntematon
Tapahtumapaikka Butte, Montana, Yhdysvallat
Lähtöpaikka Oroville, Kalifornia
Määränpää Alun perin Bozeman, Montana, lentäjä ilmoitti suunnanvaihdosta Butteen.
Kuolleita 14
Loukkaantuneita 0
Eloonjääneitä 0
Lentokone
Konetyyppi Pilatus PC-12
Rekisteritunnus N128CM
Matkustajia 13
Miehistöä 1

Montanan lento-onnettomuus vuonna 2009 tapahtui 22. maaliskuuta 2009 kello 14.27 paikallista aikaa Buttessa Montanan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Bert Mooneyn lentokenttää lähestynyt Pilatus PC-12 -mallinen yksimoottorinen kevyt matkustajalentokone putosi hautausmaalle noin 150 metrin päähän lentokentästä ja syttyi maahansyöksyssä tuleen, jolloin kaikki koneessa olleet saivat surmansa.

Koneessa oli ohjaaja ja 13 matkustajaa, joista seitsemän oli lapsia. Kyseessä oli kolme tuttavaperhettä lapsineen. Kone oli kuljettamassa heitä hiihtomatkalle.

Onnettomuuden syystä ei syyskuussa 2009 ollut vielä varmuutta. Koneen oli määrä lentää Orovillen kentältä (KOVE) Gallatinin kentälle (KBZN), mutta tuntemattomasta syystä sen ohjaaja pyysi ja sai luvan poiketa reitiltä ja laskeutua Butteen (KBTM).

Alustavasti onnettomuuden syyksi epäiltiin ylikuormaa. Vaikka koneessa olikin matkustajia yli hyväksytyn määrän (joka olisi ollut kaksi lentäjää ja yhdeksän matkustajaa), se ei sinänsä riitä selittämään onnettomuutta. Tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota onnettomuuden samankaltaisuuteen vain kuukautta aiemmin sattuneen Colgan Airin onnettomuuden kanssa. Näkyvyys oli onnettomuushetkellä hyvä, mutta lämpötila oli nollan vaiheilla ja jään muodostuminen siipiin on ollut mahdollista.

Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.