Mongolipoimu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nuori nainen, jolla on mongolipoimut silmissä

Mongolipoimu eli epikantus on silmäluomessa oleva ihopoimu, joka peittää näkyvistä silmän sisänurkan. Mongolipoimu on yleisin mongolidisella ihmisrodulla, mutta sitä on jonkin verran kaikkien maailman populaatioiden keskuudessa.lähde? Sitä on varsinkin aikaisemmin pidetty yhtenä harvoista varmoista ns. rotutuntomerkeistä.

Mongolipoimu lähikuvassa (nuoli)

Termi mongolipoimu viittaa ulkoisesti näkyvään ominaisuuteen, mutta sen taustalla olevat fysiologiset ominaisuudet voivat olla eri ihmisillä täysin erilaiset.lähde? Mongolipoimu voidaan haluttaessa poistaa yksinkertaisella kirurgisella toimenpiteellä.

Lapsilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikilla ihmisillä on mongolipoimu sikiökehityksen aikana. Joillakin mongolipoimu katoaa vasta syntymän jälkeen. Nenän juuren kasvaminen iän myötä kiristää ihoa ja voi poistaa lapsen mongolipoimun. Mongolideilla on yleensä matalajuurinen nenä.

Perinnöllisenä ominaisuutena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mongolipoimu on synnynnäinen ihmisen ominaisuus erityisesti itäaasialaisilla. Periytyvän mongolipoimun uskotaan olevan puolustus kylmää ilmaa ja kirkasta valoa vastaan.

Sairauksiin liittyvänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sellaisissa väestöissä, joissa mongolipoimua ei muuten juuri esiinny, sen esiintyminen voi olla merkki useista erilaisista kehityshäiriöistä tai kromosomaalisista häiriöistä kuten Downin oireyhtymästä tai cri du chat -oireyhtymästä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]