Valkjärvi (Käkisalmen piiri)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Mitšurinskoje)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Venäjän kuntaa. Samannimistä Suomen entistä kuntaa käsittelee artikkeli Valkjärvi (Viipurin lääni).
Valkjärvi
Мичуринское, Mitšurinskoje
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Valkjärven kunta Käkisalmen piirin kartalla
Valkjärven kunta Käkisalmen piirin kartalla
Valtio Venäjän federaatio
Alue (oblasti) Leningradin alue
Piiri Käkisalmen piiri
Hallinto
 – Asutustyyppi taajama
 – Hallinnon tyyppi maalaiskunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 35,1 km²
Väkiluku (2012) 2 100
Aikavyöhyke UTC+3 (MSK)









Valkjärvi eli Mitšurinskoje (ven. Мичу́ринское) on maalaiskunta ja sen keskustaajama Leningradin alueen Käkisalmen piirissä Venäjällä. Taajama sijaitsee Karjalankannaksen keskiosassa Valkjärven pohjoisrannalla 80 kilometriä Käkisalmesta etelään ja 90 kilometriä Pietarista pohjoiseen[1]. Kunnassa on 2 100 asukasta (vuonna 2012)[2].

Maantiede ja asutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunnan pinta-ala on 35,1 neliökilometriä. Pohjoisessa, idässä ja etelässä sitä ympäröi Mäkrälän eli Razdoljen kunta ja lännessä se rajoittuu Punnuksen eli Krasnoozjornojen kuntaan. Keskustaajaman lisäksi Valkjärven kuntaan kuuluu Kuoppahampaalan kylä (ven. Petritšenko).[3] Kunnassa on kahdeksan puutarhapalsta- ja huvila-aluetta, joilla asuu kesäisin enimmillään 4 000 henkeä[4].

Pinta-alasta 66,6 % on metsää, 17,8 % maatalousmaata ja 13,8 % asuinaluetta[5]. Kunnan eteläosassa sijaitsee Valkjärven (ven. Mitšurinskoje) pohjoispää ja Jauholampi (Svetloje), koillisessa Saarijärvi (Morozovskoje), Nahkalampi (Harlampovskoje), Häräjärvi (Svetloje) sekä Kartjärven eteläosa (Zarosšeje)[3]. Koillisosa kuuluu Väärämäenselän rauhoitusalueeseen[6]. Hyötykaivannaisia ovat turve ja sapropeeli.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taajama on Suomeen kuuluneen Valkjärven kunnan entinen kirkonkylä[7]. Suurin osa Suomen Valkjärven kuntaa kuuluu nykyiseen Mäkrälään, osa myös Punnukseen ja Petäjärveen. Venäjänkielinen nimi Mitšurinskoje on annettu vuonna 1948 neuvostoliittolaisen kasvinjalostajan Ivan Mitšurinin mukaan.

Liikenne, talous ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkjärven kautta kulkee Soittolan (ven. Podgorje) ja Raudun (Sosnovo) välinen maantie, josta haarautuu tie Lipolaan (Kotovo). Taajamasta on linja-autoyhteydet Punnukseen, Rautuun ja Pietariin. Lähin rautatieasema on Raudussa.[8]

Kunnassa toimii pienimuotoista rakennustarvike- ja puunjalostusteollisuutta. Aikaisemmin harjoitettu turvetuotanto loppui vuonna 2007. Myös maatalousyritys ja meijeri ovat lopettaneet toimintansa. Maanviljelyä harjoittavat Valkjärven maatalousoppilaitos sekä Punnuksen maatalousyritys. Lisäksi on 11 yksityistilaa, 338 henkilökohtaista aputaloutta, hevostila ja kanifarmi.[9]

Palveluihin kuuluvat lastentarha, keskikoulu, kirjasto, pieni poliklinikka, posti, pankki, joukko kauppoja ja kahvila. Kulttuuri- ja vapaa-ajankeskus järjestää tilaisuutensa koulun ja maatalousoppilaitoksen tiloissa.[10] Kunnan alueella toimii viisi lomakylää, kaksi lasten kesäleiriä, lastentarhan kesäkoti, kalastusmaja, hotelli ja kaksi vierasmajaa[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Materialy, s. 21.
  2. Materialy, s. 35.
  3. a b c Materialy, s. 13.
  4. a b Materialy, s. 44.
  5. Materialy, s. 28.
  6. Materialy, s. 20.
  7. Suviranta, Sami: Luovutetut alueet, kahtalaiset nimet. Kielikello, 2001, nro 2, s. 12–18. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.
  8. Materialy, s. 49–51.
  9. Materialy, s. 22, 33–34.
  10. Materialy, s. 22, 38–40.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]