Miroslav Kraljević

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miroslav Kraljević
Miroslav Kraljević, Omakuva
Miroslav Kraljević, Omakuva
Henkilötiedot
Syntynyt14. joulukuuta 1885
Gospić, Kroatia
Kuollut16. huhtikuuta 1913
Zagreb, Kroatia
Kansalaisuus kroatialainen, ranskalainen, itävaltalainen
Taiteilija
Ala taidemaalaus, taideveistäjä
Taidesuuntaus moderni

Miroslav Kraljević (16. joulukuuta 1885 Gospić16. huhtikuuta 1913 Zagreb) oli kroatialaistunut taidemaalari ja taideveistäjä.

Kraljević syntyi Gospićassa Kroatiassa. Peruskoulun läpi mennyt Kraljević rakasti musiikkia, runoutta ja piirtämistä. Vuonna 1904 Kraljević lähti Wieniin. Siellä hän opiskeli maalausta George Fischhofin kanssa. Vuonna 1906 Kraljević meni opiskelemaan Müncheniin kahdeksi vuodeksi. Sen jälkeen hän palasi takaisin Kroatiaan, mutta jatkoi siitä Požegaan missä hän vietti yhden vuoden opiskelemaan vuonna 1910. Opiskeltuaan Kraljević teki monia muotokuvia ja maisemamaalauksia.[1] Kraljević lähti Pariisiin vuonna 1911.

Taiteilijaura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kraljevićin ensimmäinen teos oli muotokuva itsestään ja koirastaansa. Hän teki monia taideteoksia ja muotokuvia, kuten Krave na paši, Bik, U staji, Autoportret s lulom, Mali autoportret s paletom ja Bonvivant vuosien 19111912. Kraljević palasi Kroatiaan ja päätyi asumaan Zagrebiin vuonna 1912.

Kraljević kuoli Zagrebissa tuberkuloosiin vuonna 1913. Hän oli viime vuonna jo sairastanut tuberkuloosia. Kraljević oli kuollessaan 27-vuotias.