Minimoog

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Minimoog, Deutsches Museum

Minimoog on Moog Musicin valmistama syntetisaattori. Se on yhdessä ARP 2600:n ja ARP Odysseyn kanssa kuuluisimpia analogisista syntetisaattoreista. Minimoogia valmistettiin vuosina 1970–1975 ja tuli uudelleen tuotantoon vuosiksi 1977–1981. Minimoog suunniteltiin erityisesti keikkakäyttöön, koska Moogilla oli tuohon aikaan tuotannossa vain suuria modulaarisia syntetisaattoreita, jotka eivät sopineet hyvin keikkakäyttöön.

Esa Kotilainen hankki Suomen ensimmäisen Minimoogin Saksasta talvella 1972–73. Minimoogin soundi oli tuohon aikaan muodissa ja Kotilaisesta tuli kysytty studiomuusikko. Hänen soittoaan voi kuulla esimerkiksi Jukka Tolosen, Hectorin ja Make Lievosen albumeilla sekä Freemanin hittikappalessa Ajetaan tandemilla (1976).[1]

Moog-syntetisaattoreiden luoja Bob Moog sai oikeudet Moogin nimeen 1990-luvulla ja toi Minimoogin uudelleen tuotantoon vuonna 2002. Nimi on tosin Moog Voyager, mutta se perustuu sekä ulkomuodollisesti että tekniikaltaan alkuperäiseen Minimoogiin. Syntetisaattoria kutsutaan epävirallisesti myös Minimoog Voyageriksi. Vuosina 2008–2009 valmistettiin Moog Voyager Old School -nimistä syntetisaattoria, jota tehtiin täysin alkuperäisen Minimoogin mukaan paitsi, että jotkut osat olivat uusia vastineita alkuperäisten osien ollessa mahdottomia hankkia.