Mileva Marić

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mileva Marić
Henkilötiedot
Syntynyt19. joulukuuta 1875
Titel, Serbia
Kuollut4. elokuuta 1948 (72 vuotta)
Zürich, Sveitsi
Puoliso Albert Einstein
Lapset tytär ja kaksi poikaa

Mileva Marić (serb. Милева Марић, 19. joulukuuta 1875 Titel4. elokuuta 1948 Zürich) oli serbialainen matemaatikko ja Albert Einsteinin ensimmäinen vaimo. Marićilla on väitetty olleen osuutta Einsteinin tutkimuksissa.

Marić aloitti lääketieteen opinnot Zürichin yliopistossa, mutta vaihtoi sitten Zürichin teknilliseen korkeakouluun, jossa Einsteinkin opiskeli. Hän oli vuosikurssinsa ainoa naispuolinen opiskelija. Lyhyen Heidelbergissä oleskelunsa jälkeen Marić palasi Sveitsiin. Hänen arvosanansa fysiikassa olivat erinomaiset, mutta menetetyn ajan ja raskauden vuoksi hän ei läpäissyt yliopiston loppukoetta edes toisella yrittämällä. Tammikuussa vuonna 1902 hän synnytti Lieserl-tyttären ja meni naimisiin Einsteinin kanssa 6. tammikuuta 1903.[1] Einstein ja Marić erosivat virallisesti 1919 elettyään sitä ennen viisi vuotta erossa.

Pariskunta sai tyttären lisäksi kaksi poikaa. Marićin osuudesta Einsteinin keksintöihin ollaan erimielisiä: joidenkin mielestä Einstein sai häneltä pääajatuksensa, jotkut taas arvelevat Marićin auttaneen Einsteinia teorian matemaattisessa puolessa. Nämä spekulaatiot ovat syntyneet Einsteinin kirjeistä, joissa hän puhuu ”meidän” teoriastamme, ja siitä että Einstein lahjoitti Nobel-palkintorahansa Marićille. Marić oli aikanaan suostunut avioeroon vain sillä ehdolla, että saisi rahat kun Einstein saisi Nobel-palkinnon.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mileva Maric (1875–1948) Tesla Society. Viitattu 7.12.2014.
  2. Mileva Einstein Maric is the coauthor of "The Theory of Relativity" with Albert Einstein Tesla Society. Viitattu 7.12.2014.
  3. Mileva's Story: Married life PBS. Viitattu 7.12.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.