Milan Stanković

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Milan Stanković
Милан Станковић
Milan Stanković Oslossa, Eurovision 2010.
Milan Stanković Oslossa, Eurovision 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt9. syyskuuta 1987 (ikä 36)
Belgrad, Jugoslavia
Ammatti Laulaja
Muusikko
Taiteilijanimi Miki, Plavi čuperak
Laulukielet serbia, espanja
Aktiivisena 2007 - nykyisyys
Tyylilajit pop ja folk
Levy-yhtiöt Grand Production (ennen)

Milan Stanković (kyrill. Милан Станковић, s. 9. syyskuuta 1987 Belgrad, Jugoslavia) on serbialainen pop- ja folk-laulaja.

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Milan Stanković aloitti uransa osallistumalla musiikkikilpailuun Zvezde Granda Serbiassa vuonna 2007, jossa hänestä tuli yleisön suosikki (SMS-äänillä hän pääsi ensimmäiselle sijalle 12 kilpailuesityksessä 14:stä). Hän pääsi superfinaaliin ja herätti runsaasti huomiota tiedotusvälineissä. Samana vuonna hänen singlensä ilmestyi kokoelmalevyllä "Zvezde Granda", jota on myyty 100 000 kappaletta. Sen lisäksi että hänellä on ollut esityksiä entisen Jugoslavian alueella, hän saavutti menestystä myös esityksissään Sveitsissä, Unkarissa ja Yhdysvalloissa. Toukokuussa 2009 Milanin debyyttialbumia, nimeltään Solo (Kappaleet: Solo, Face, Nepristojna ponuda, Nepopravljivo, Još uvek, Hajde vodi me sa sobom, Ja ću da ti čuvam leđa, Opet će se rode vratiti, Ovo je priča o nama) myytiin 50 000 kappaletta.

Eurovision laulukilpailu 2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän kilpaili myös Serbian Euroviisujen alkukarsinnoissa Tri pa jedan za Oslo. Hän voitti kilpailun ja edusti Serbiaa kappaleella "Ovo je Balkan" (Tämä on Balkan) Euroviisujen finaalissa, jossa Milan sijoittui 13. sijalle saaden 72 pistettä. Kappaleen sävelsi kuuluisa bosnialainen säveltäjä Goran Bregović. ''Ovo je Balkanin'' sanoitukset olivat Marina Tucakovićin ja Ljiljana Jorgovanovićin käsialaa. Kappaleesta tehtiin myös espanjankielinen versio ''Balkañeros'' .

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroviisujen jälkeen, Milanin palattua takaisin Serbiaan, hän joutui ristiriitaan levy-yhtiönsä pomon Sasa Popovicin kanssa (Grand Productionin johtaja). Sen jälkeen Milan katosi musiikkialalla julkisuudesta ja piileskeli tiedotusvälineiltä. Yli vuoden kuluttua 1. päivänä kesäkuussa 2011, Milan julkaisi kappaleen "Perje" (Höyhenet), jonka hän on itse säveltänyt. Laulu oli erittäin suuri menestys Serbiassa ja sen ympäristössä Balkanin alueilla.

Lokakuussa 2011 Milan ratkaisi ongelman Grand Productionin kanssa ja sitten he peruuttivat sopimuksen, jonka takia heillä oli ristiriita. Sopimuksen irtisanomisen jälkeen Milan aloitti Euroopan kiertueen ja ensimmäinen kiertuepaikka oli Sveitsissä, Jil CLUBilla. Milania on kutsuttu parhaaksi nuoreksi laulajaksi Zvezde Granda-kilpailusta.

24. helmikuuta 2012 Milan julkaisi uuden kappaleensa ''MAMA'':n, joka oli Milanin mukaan omistettu hänen äidilleen Milenalle. Kappaleen säveltäjiä olivat N. Arezina, M. Peruncic, M. Stankovic. Sanoitukset kirjoitti V. Bilanovic ja järjestely suoritettiin Atelje Trag:issa. Kaksi vuotta myöhemmin Milan valmisteli yllätyksen faneilleen. Syntymäpäivänään, 9. syyskuuta Milan julkaisi virallisen musiikkivideon uuteen kappaleeseensa nimeltä ''Od Mene Se Odvikavaj''. Milan ja Marina Tucakovic (yksi Ovo je Balkan:in kirjoittajista) tekivät yhteistyötä jälleen kerran. Musiikki ja järjestelyt hoiti Damir Handanovic. Milan itse toimi sekä ohjaajana että stylistinä musiikkivideota tehdessä. Aikaisemmin samana vuonna Milan ja Radmila Manojlović erosivat. Huhujen mukaan Milan olisi laulanut kappaletta ex-tyttöystävää Radmilaa varten. Mutta Milan oikaisi asian eräässä haastattelussaan, kappale ei ollut Radmilalle omistettu ja sen oli kirjoittanut Tucakovic. Milan myös kertoi, että kappale on omistettu kaikille, jotka ovat todella rakastaneet jotakuta.

16. huhtikuuta 2014 Milan kilpaili kilpailussa ''Pink Music Festival'' uudella kappaleellaan ''Luda Ženo :lla'' (suom. ''Hullu nainen''). Hän päätyi 19. sijalle ja voitti kilpailusta kaksi eri palkintoa. Jälleen kerran Marina Tucaković kirjoitti sanoitukset. Musiikki ja sovitus olivat taas Damir Handanovicin käsialaa.

Milanilla on suuri kansainvälinen ihailijakerho ja faneja ympäri maailmaa. Milanin faniryhmän nimi on "KRASIVA" ja sen logo on "FEEL THE KRASIVA POWER" (Tunne Krasiva voima). Milanilla on faniryhmiä muun muassa Serbiassa, Makedoniassa, Bosniassa, Kroatiassa, Romaniassa, USA:ssa, Puolassa, Suomessa, Ruotsissa, Saksassa, Albaniassa ja Montenegrossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]