Miklós Wesselényi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miklós Wesselényi.

Miklós Wesselényi ([ˈmikloːʃ ˈvɛʃɛleːɲi]; 30. joulukuuta 1796 Zsibó, nyk. Romania21. huhtikuuta 1850 Pest, Unkari[1]) oli unkarilainen paroni ja valtiomies. Hän oli edustajana sekä Unkarin että Transilvanian valtiopäivillä. Samalla kun Lajos Kossuth julkaisi valtiopäivien tiedonantoja Pestissä, Wesselényi julkaisi Transilvanian valtiopäivillä pöytäkirjat sensuroimattomina. Keisari hajotti Transilvanian valtiopäivät, ja Wesselényin kirjapaino takavarikoitiin. Wesselényi ja Kossuth tuomittiin vankeuteen valtionpetoksesta 1839, mutta keisari armahti heidät kuitenkin toukokuussa 1840.[2]

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimen unkarinkielinen muoto on Wesselényi Miklós, arvonimineen ifjabb hadadi báró Wesselényi Miklós ’Hadadin paroni Miklós Wesselényi nuorempi’. Sukunimi kuuluu niihin unkarinkielisiin erisnimiin, jotka ovat vakiintuneet nykyisestä oikeinkirjoituksesta poikkeavaan muotoon: foneemia /v/ merkitään kirjaimella w (nyk. v) ja foneemia /ʃ/ kirjainparilla ss (nyk. s). Yleistajuinen kirjoitusasu olisi siis *Veselényi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wesselényi Miklós, báró Magyar Életrajzi Lexikon 1000-1990. Viitattu 15.6.2009. (unkariksi)
  2. Huotari, Juhani & Vehviläinen, Olli (toim.): Unkari: maa, kansa, historia, s. 140. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2004. ISBN 951-746-252-2.
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.