Mikko Vehviläinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mikko Markus Vehviläinen (s. 27. helmikuuta 1979 Siilinjärvi) on suomalainen luokanopettaja, tietokirjailija ja vapaa toimittaja.

Koulutukseltaan Vehviläinen on kasvatustieteen maisteri ja valmistunut Itä-Suomen yliopistosta vuonna 2006.

Kirjallisessa tuotannossaan Vehviläinen keskittyy pääasiassa jalkapalloon, josta hänellä on taustaa pelaajana ja valmentajana. Kuopion Palloseuran kasvattina hän pelasi aikuisiällä Suomen ja Viron valtakunnallisissa sarjoissa. Valmentajana hän on suorittanut UEFA:n C-tason.

Vapaana toimittajana työskentelevän Vehviläisen kirjoittajasura alkoi vuonna 2011. Hän on kirjoittanut yli kaksisataa artikkelia noin kahdellekymmenelle suomalaislehdelle. Vehviläisen artikkeleita on julkaistu valtakunnallisesta mediasta Iltalehdessä, Sunnuntaisuomalaisessa ja entisessä Urheilulehdessä. Lisäksi hänen artikkeleitaan on julkaistu kaikkiaan neljässätoista maakuntalehdessä.

Vehviläisen esikoisteos oli keväällä 2019 julkaistu Palloluotsien kivinen tie (Aviador), joka käsittelee ulkomailla valmentaneiden suomalaisten jalkapallovalmentajien tarinoita. Vuonna 2019 julkaistiin myös Vehviläisen kasvattajaseuran Kuopion Palloseuran vaikeimpia vuosia käsitellyt teos Keltamustat kyyneleet, joka oli joukkorahoitteinen. Vuonna 2020 Vehviläinen toimi Jussi Kumpulaisen kanssa kirjoittajana niin ikään joukkorahoituksella kustannetussa kirjassa Kunnian kentät, joka esittelee pohjoissavolaista jalkapallokulttuuria. Kirjan valokuvat ovat Miska Savolaisen ja Janne Pirisen.

Vuonna 2021 julkaistu Kumpu-kirja keikkapaikka Huvikummun tarinan, jonka Vehviläinen kokosi kirjaksi yhdessä Jussi Kumpulaisen, Jouko Roivaisen ja Seppo Turpeisen kanssa. Myös Kumpu-kirja oli joukkorahoitteinen.

Vehviläisen vanhempi veli Jussi Vehviläinen on motocross-kuljettaja.