Mikko Kukkonen (runoilija)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mikko Kukkonen (sukunimi myöh. Salo; 28. syyskuuta 1842 Johannes22. maaliskuuta 1894 Johannes) oli suomalainen kansakoulunopettaja, toimittaja ja runoilija. Hän käytti nimimerkkejä M.J.K:nen ja M.K-n.

Kukkonen kävi yksityistä koulua 1850–1852 ja oli sitten töissä lastaajana Uuraan satamassa sekä merimiehenä laivoissa. Hän alkoi jo tällöin avustaa sanomalehtiä ja kirjoittaa runoja. Kukkonen opiskeli 1866–1870 Jyväskylän seminaarissa valmistuen kansakoulunopettajaksi. Hän oli aluksi opettajana Valkealassa ja sitten Johanneksen pitäjän Kaislahden koululla.

Kukkonen luopui kuitenkin opettajan työstä ja ryhtyi avustamaan sanomalehtiä. Hän kirjoitti Suomen muinaisaikaan sijoittuvia kertomuksia Uuteen Suomettareen ja viipurilaisiin suomenkielisiin sanomalehtiin. Hän oli Viipurissa ilmestyneen Ilmari-lehden päätoimittajana vuodesta 1885 ja hän toimi myös avustajana Viipurin Sanomien ja Lappeenrannan Uutisten toimituksessa. Viimeisinä vuosinaan heikosta terveydestä kärsinyt Kukkonen toimi kirjansitojana kotiseudullaan.

Kukkonen julkaisi Jyväskylän seminaaria käydessään yhdessä Nikolai Christerssonin (myöhemmin Kari) kanssa runokokoelman Aallotar.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aallotar : alkuperäisiä koelmia runollisuuden alalla 1, kirjoittajat Mikko Kukkonen ja Nikolai Christersson (Kari). Schildt,Jyväskylä 1869

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]