Mika Pietilä (valmentaja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee valmentajaa ja entistä thainyrkkeilijää. Entisestä jääkiekkomaalivahdista kertoo artikkeli Mika Pietilä.

Mika Pietilä (s. 1970) on porvoolainen thainyrkkeilijä ja valmentaja. Hän päätti uransa ottelijana vuonna 2002. Kilpauransa jälkeen Pietilä toimi tovin Suomen Muaythai -liiton puheenjohtajana ja keskittyi enemmän valmennukseen. Hän toimii miesten maajoukkueen päävalmentajana sekä Porvoo Thaiboxing Clubin päävalmentajana.

Pietilä voitti aktiiviurallaan vuoden 1999 amatöörien maailmanmestaruuden sarjassa -63,5kg, ja hän oli Pohjoismaiden mestari samassa sarjassa vuodet 19941999. Pietilä voitti myös vuonna 1995 SM-pronssia olympiatyylin nyrkkeilyssä.

Pietilä aloitti thainyrkkeilyn vuonna 1985 Porvoossa Petteri Saarion järjestämällä peruskurssilla. Saario oli Porvoo Thaiboxing Club ry:n perustaja ja vastasi Pietilän ensimmäisistä opeista. Jo varhaisessa vaiheessa Pietilä lähti opiskelamaan lajia Turkuun, jossa Mustosen veljekset ja eritoten Kaitsu tutustuttivat Pietilän syvemmälle lajiin. Turussa myös järjestettiin Suomen ensimmäiset thainyrkkeilykilpailut, joissa Pietiläkin pääsi kilpailemaan. Saarion pikkuhiljaa poistuessa Porvoon seuran vetovastuusta alkoi opetuspuoli siirtyä vähin erin Pietilän harteille. Pietilä haki aktiivisesti oppia lisää Mustosilta ja myös lajin kotimaasta Thaimaasta. Tarkkana luonteena Pietilä ei pitkään aikaan antanut muiden ohjata harjoituksia, vaan keskittyi oman harjoittelun lisäksi opettamaan muita.

Pietilä voitti MM- ja EM-kultamitalit ja myös pm- ja sm-tittelit. Kokonaisuutena otteluja kertyi noin 60, joista suurin osa voittoja. Pietilän ottelutyyli ei niinkään perustunut voimaan tai raivoon vaan äärimmäisen hyvään ottelusilmään ja tilannetajuun. Siten hän sai vastustajat näyttämään usein aloittelijoilta, kun nämä törmäilivät yllättäviin kyynärpääiskuihin. Oma kilpailu ura hiipui ajankäytöllisten ongelmien takia. Pietilä kuitenkin myöntää edelleen kaipaavaansa kehään ja harjoittelee vapaa-aikanaan.

Pietilä on edelleen aktiivisesti mukana lajin parissa. Ottelijat saavat asiantuntevaa valmennusta ja menestyvät kisoissa. Pietilä ehti toimia myös thainyrkkeilyliiton puheenjohtajanakin neljä vuotta. Pietilän ansiosta kilpailutoiminta myös Porvoossa on saanut kipinää. Otteluiltoja on järjestetty niin ravintoloissa kuin sirkusteltassa, ja aina kehässä on ollut Suomen kärkinimiä.

Vuonna 2005 Pietilä alkoi valmentaa Suomen naisnyrkkeilyn ykkösnimeä Eva Wahlströmiä.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • SM-1 '00
  • MM-1 '99
  • SM-1 '98
  • SM-3 '95 (nyrkkeily)
  • EM-1 '95
  • PM-1 '94-'99

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]