Miinuskirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miinuskirja on Suomessa käytössä oleva lääkeostosten merkitsemistä varten tarkoitettu vihkonen, jonka voi ostaa apteekista.[1] Apteekki merkitsee kirjaan tiedot lääkeostoksista (lähinnä ostopäivän ja ostosten loppusumman) siten, että sairausvakuutuslain mukaan korvattavat (Kela-korvaus) ja käsikauppalääkkeet on eritelty. Erillistä apteekin kassakuittia ei tällöin anneta. Miinuskirjan tarkoituksena on helpottaa asiakkaan lääkekustannusten seurantaa, koska lääkeostot ovat yhdessä paikassa ja erillisten apteekkikuittien keräilyä ja säilytystä ei tarvita.

Miinuskirja oli alun perin tarkoitettu liitettäväksi veroilmoitukseen lääkekulujen verovähennysoikeuden selvittämiseksi. Kun sairauskulujen verovähennysoikeus poistettiin, miinuskirjan tarkoituksena on nykyään helpottaa lääkekulujen seurantaa ja tehdä erillisten apteekkikuittien keräily tarpeettomaksi. Kelassa on lääkeostosten ns. kattokorvauksen ylityksen yhteydessä esitettävä apteekkikuitti tai muu luotettava selvitys kustannuksista. Kattosumman ylittävä osuus maksetaan sille, joka on maksanut lääkeoston. Asiakkaan itsensä lisäksi maksajana voi olla työnantaja työterveyshuollon säännösten perusteella, sosiaalivirasto toimeentulotukena tai vakuutusyhtiö. Asiakkaan esittämä miinuskirja on luotettava selvitys hänen itsensä maksamista Kela-korvaukseen kuuluvista lääkeostoista. Vuonna 2016 lääkkeiden vuosiomavastuu (lääkekatto) on 610,37 euroa. Sen ylittävä osa korvataan kokonaan siten, että lääkekohtainen omavastuuosuus on 2,50 euroa.[2] Kattosumma on kalenterivuosikohtainen ja koskee vain Kela-korvauksen piiriin kuuluvia lääkkeitä.

Useat apteekit tarjoavat palvelua, jossa asiakas antaa apteekille valtakirjan kattokorvauksen nostamista varten. Tällöin asiakas maksaa vain lääkekohtaisen omavastuuosuuden, ja apteekki hakee Kelalta sairausvakuutuslain mukaisen osuuden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Miinuskirja (PDF) (s. 5) Säästä lääkemenoissa. 2005. Suomen apteekkariliitto. Viitattu 26.1.2009.
  2. Lääkekorvaukset muuttuvat 1.1.2016 16.12.2015. Kela. Viitattu 24.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]