Miina Lindberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miina (Wilhelmina) Lindberg oli helsinkiläinen palvelijatar, kaupunginvaltuutettu ja ammattiyhdistysvaikuttaja. Lindberg oli yksi Helsingin palvelijataryhdistyksen, myöhemmin Helsingin taloustyöntekijäin yhdistyksen, perustajista 1898.[1] Hän toimi pitkään ensimmäisenä rahastonhoitajana ja oli vielä 1923 mukana yhdistyksen johtokunnassa.[2][3] Palvelijataryhdistys oli suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen pioneereja ja Kirjaltajien Lukuyhdistyksen jälkeen seuraava joka perusti alakohtaisia alayhdistyksiä.[4] Lindberg muisteli myöhemmin Palvelijataryhdistyksen perustamista todeten, että ”älkäämme unhoittako, että palvelijat siihen aikaan tuskin uskalsivat ajatellakaan, sitä vähemmän puhua oikeuksiaan koskevista asioista”. Monet emännät ja isännät olivat tyytymättömiä yhdistyksen perustamiseen, ja joillekin palvelijoille todettiin suoraan, että jos he liittyisivät, heidät erotetaan paikastaan.[5]

Lindberg nousi varamiehen paikalta Helsingin kaupunginvaltuustoon SDP:n edustajana ja oli valtuutettu elokuusta 1919 vuoden 1920 loppuun[6][7].Palvelijattaren nousu yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi ja kaupunginvaltuutetuksi oli merkittävä saavutus ajan olosuhteissa.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sillanpää, Miina: Koko katu haisee paistilta kun piiat pitävät kokousta. (muistelmia Helsingin palvelitaryhdistyksen perustamisajoilta) Suomen sosiaalidemokraatti, 19.3.1933. Artikkelin verkkoversio.
  2. Helsingin taloustyöntekijäin yhdistyksen johtokunta vuonna 1923. www.finna.fi. Viitattu 9.5.2018.
  3. Sillanpää, Miina: Kotiorjat - Juhla-albumi Helsingin palvelijataryhdistyksen 15-vuotistoiminnan johdosta, s. 11. Helsingin palvelijataryhdistys, 1913. Teoksen verkkoversio.
  4. Miina Sillanpääseura - Miina Sillanpään elämäntyö
  5. Sillanpää, Miina: Kotiorjat - Juhla-albumi Helsingin palvelijataryhdistyksen 15-vuotistoiminnan johdosta, s. 62-63. Helsingin Palvelijataryhdistys, 1913. Teoksen verkkoversio.
  6. Helsingin kaupungin Kunnalliskertomus 1919 (pdf) (s. 1) hel.fi.
  7. Helsingin kaupungin Kunnalliskertomus 1920 (pdf) (s. 1) hel.fi.
  8. Helsingin kaupungin historia, V osa, Ensimmäinen nide, Helsingin kaupungin johtavat luottamusmiehet ja virkamiehet 1918-1945, s. 496. Toimittaneet Ragnar Rosén, Eirik Hornborg, Eino Jutikkala, Heikki Waris. Suomalaisen Kirjallisuuden Kirjapaino Oy, Helsinki 1962.