Mihail Rešetnjov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mihail Fjodorovitš Rešetnjov (Михаил Фёдорович Решетнёв; 10. marraskuuta 1924 Odessan alue - 26. tammikuuta 1996 Železnogorsk) oli neuvostoliittolainen avaruusalusten suunnittelija.

Rešetnev opiskeli insinööriksi Moskovan ilmailuinstituutissa. Hän toimi lentokonemekaanikkona vuodesta 1942 toisen maailmansodan loppuun asti ja saattoi opintonsa päätökseen sen jälkeen.

Vuonna 1950 Rešetnjov sai työpaikan RKK Energijassa eli silloisessa OKB-1-suunnittelutoimistossa pääsuunnittelija Sergei Koroljovin alaisuudessa. Hän suunnitteli lyhyen kantaman ohjuksia, kuten R-11-ohjusta. Hän yleni nopeasti päästen Krasnojarskin toimiston päälliköksi vuonna 1959.

Vuonna 1961 Rešetnjovin osasto itsenäistyi, ja siitä tuli NPO Prikladnoi Mehaniki eli OKB-10. Toimisto suunnitteli mm. Molnija-radan tietoliikennesatelliitteja ja paikannussatelliitteja.

Rešetnjov työskenteli itse muun muassa ohjausjärjestelmien parissa. Hän oli akateemikko ja sai sosialistisen työn sankarin palkinnon. Asteroidi 7046 kantaa hänen nimeään.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]