Miguel Hernández

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miguel Hernández
Miguel hernandez.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt30. lokakuuta 1910
Orihuela, Espanja
Kuollut28. maaliskuuta 1942
Alicante, Espanja
Kansalaisuus Espanja
Ammatti kirjailija, runoilija
Kirjailija
Äidinkieliespanja
Tuotannon kieliespanja
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Miguel Hernández Gilabert oli espanjalainen runoilija.

Hernándezin isä oli omistautunut karjan kasvattamiselle ja laiduntamiselle; hänen äitinsä oli kotiäiti. Perheen huonon taloudellisen tilanteen takia Hernández vietti lapsuudessaan ja kasvuiässään paljon aikaa isänsä apuna karjapaimenena.

Miguel Hernández meni kouluun yhdeksänvuotiaana. Lukuvuonna 1924–1925 hän aloitti Colegio Santo Domingossa Orihuelassa, jossa myös Ramón Sijé oli oppilaana. Maaliskuussa 1925 hän joutui jättämään koulun perheen taloudellisen ahdingon takia, mutta hän jatkoi opiskelua itsenäisesti viettäessään aikaa paimenessa Alicanten ylänkömailla. Ramón Sijén opastuksella hän tutustui klassisiin espanjalaiskirjailijoihin samoin kuin kreikan- ja latinankieliseen kirjallisuuteen. Hän osallistui ahkerasti Orihuelan kirjallisuuspiiriin.

Vuonna 1930 Hernández julkaisi ensimmäisiä säkeistöjään paikallisissa sanomalehdissä. Marraskuussa 1930 hän matkusti ensimmäisen kerran Madridiin. Hän tapasi Federico García Lorcan vuonna 1932. Vuonna 1933 ilmestyi Hernándezin runokokoelma Perito en lunas.

Vuonna 1934 Hernández julkaisi runot "Eclipse celestial" ja "Profecía sobre el campesino" Sijén toimittamassa julkaisussa El Gallo Crisis. Hän tapasi Pablo Nerudan heinäkuussa 1934. Nerudasta tuli yksi Hernándezin tärkeimmistä neuvonantajista Madridin kirjallisuuspiireissä. Syyskuussa 1934 hän kihlautui Josefina Manresan kanssa Orihuelassa. Hän meni Manresan kanssa naimisiin 9. maaliskuuta 1937.

Hernández asettui asumaan Madridiin vuonna 1935. Kuuluisa runo "Elegía a Ramón Sijé" runoteoksessa El rayo que no cesa ilmestyi 1936 Ramón Sijén kuoleman muistoksi. Hän kirjoitti samana vuonna teatteriteoksen El labrador de más aire sekä runot "Égloga a Garcilaso" ja "Sino sangriento".

Runoilija Vicente Aleixandre kävi Hernándezin kanssa intiimiä kirjeenvaihtoa vuosina 1935–1938.[1]

Miguel Hernández osallistui vapaaehtoisena Espanjan sisällissotaan tasavaltalaisten puolella ja oli mukana muun muassa Madridin puolustamisessa. Hän vieraili Neuvostoliitossa espanjalaisen kulttuuridelegaation kanssa 1937. Samana vuonna julkaistiin Viento del Pueblo, El labrador de más aire ja Teatro en la guerra sekä näytelmä "Pastor de la muerte".

Hernándezin ensimmäinen lapsi syntyi joulukuussa 1937 ja kuoli lokakuussa 1938. Lapsen kuolema kyllästi monet hänen myöhemmistä runoistaan kaihomielisellä sävyllä. Toinen lapsi syntyi 1939.

Francon julistettua sodan päättyneeksi Hernández ylitti Portugalin rajan 29. toukokuuta 1939. Portugalin poliisi palautti hänet Espanjan viranomaisille. Torrijosin vankilassa Madridissa hän kirjoitti kuuluisan runonsa "Nanas de la cebolla". Kesäkuussa hänet tuomittiin kuolemaan ja myöhemmin heinäkuussa 30 vuodeksi vankeuteen. Syyskuussa hänet siirrettiin vankilaan Palenciaan ja sieltä Ocañan vankilaan. Hernándezin viimeinen vankila oli Alicanten aikuisten kasvatuslaitos, jossa hän sairastui tuberkuloosiin. Hän kuoli Alicantessa 28. maaliskuuta 1942.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Winston Manrique Sabogal: El amor sin límites de Vicente Aleixandre por Miguel Hernández El País. 31.5.2015. Viitattu 17.5.2017. (espanjaksi)