Metyylialuminoksaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metyylialuminoksaani
Tunnisteet
CAS-numero 120144-90-3
PubChem CID [1]
Ominaisuudet
Molekyylikaava Al(CH3)O)n
Liukoisuus veteen Reagoi veden kanssa

Metyylialuminoksaani (Al(CH3)O)n) on organoalumiiniyhdisteisiin kuuluva organometalliyhdiste. Yhdistettä voidaan käyttää katalyyttinä polymerointiprosesseissa.

Huoneenlämpötilassa metyylialuminoksaani on väritöntä amorfista ainetta. Metyylialuminoksaanin tarkka rakenne ei ole tiedossa, mutta se esiintyy useimmiten oligomeerinä Al(CH3)O)n, missä n on 2–20. Oligomeerin rakenne on mahdollisesti kolmiulotteinen häkki, mutta myös lineaarisia ja rengasrakenteita on esitetty. Rakenteen selvittämistä vaikeuttaa se, että yhdisteen joukossa on usein trimetyylialumiinia, joka reagoi metyylialuminoksaanin kanssa.[1][2][3] Metyylialuminoksaani on pyroforista, minkä vuoksi sitä käsitellään tolueeniin tai muuhun aromaattiseen liuottimeen liuotettuna[2].

Valmistus ja käyttö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metyylialuminoksaania valmistetaan hydrolysoimalla trimetyylialumiinin tolueeniliuosta. Reaktio on hyvin eksoterminen ja tämän vuoksi vaikeasti kontrolloitavissa.[1][2]

Tärkein metyylialuminoksaanin käyttökohde on toimia ko-katalyyttinä alkeenien polymeroinneissa. Se muodostaa Ziegler–Natta-katalyyttien ja muiden metalloseenikatalyyttien kanssa varautuneen kompleksin, joka on hyvin aktiivinen katalyytti polymerointireaktioissa.[1][2][3]

  1. a b c Walter Kaminsky: Metallocene Catalysts, Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology, John Wiley & Sons, New York, 2015.
  2. a b c d Michael J. Krause, Frank Orlandi, Alfred T. Saurage & Joseph R. Zietz Jr.: Aluminum Compounds, Organic, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, John Wiley & Sons, New York, 2000.
  3. a b Eva Zurek & Tom Ziegler: Theoretical studies of the structure and function of MAO (methylaluminoxane). Progress in Polymer Science, 2004, 29. vsk, nro 2, s. 107-148. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)