Mettelhorn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mettelhorn
RoyLindmanMettelhorn 001.jpg

Mettelhorn nähtynä länsipuolelta

Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
3 406 m
Prominenssi
240 mView and modify data on Wikidata
Helpoin reitti
Zermattin kylästä
Koordinaatit

Mettelhorn on vuori Sveitsissä Valais’n Alpeilla lähellä Zermattin kylää. Vuori on suosittu vuorikiipeilykohde, koska se soveltuu erinomaisesti akklimatisaatioon eli vuoristoilmaston totutteluun.

Mettelhornille kiipeämiseen ei tarvita erityistä teknistä osaamista, sillä lähes vuoren huipulle asti vie kesäaikaan hyväkuntoinen Edelweiss-niminen polku lounaan puolelta, Wisshornin (2 936 m mpy.) ja Platthornin (3 345 m mpy.) länsipuolta. Polun varrella sijaitsevat pensionaatti Edelweiss ja hotelli Trift. Lähistöllä on myös Rothorn-vuoristomaja (Rothornhütte SAC), jonka omistaa Schweizer Alpen-Club. Vuorikiipeilijät tuntevat alueen nimellä Furggji Pass eli Furggjin sola. Vuorelle voi kiivetä myös sen itäpuolelta Täschin suunnalta.

Mettelhornin lähistöllä on useita yli nelikilometrisiä vuoria. Pohjoispuolella sijaitsee Weisshorn (4 506 m mpy.), länsipuolella Zinalrothorn (4 221 m mpy.) sekä itäpuolella Dom (4 545 m mpy.). Kauempana etelän puolella kohoavat Dufourspitze (4 634 m mpy.) ja Matterhorn (4 478 m mpy.).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)


Valokuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]