Mehujää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mehujää
Vihreä mehujää.

Mehujää (myös juomajää[1], limonadijää[2]) on jäätelön kaltainen elintarvike, jossa on jäädytettyä juomaa, teollisissa mehujäissä usein limonadia. Useimmat mehujäät ovat ulkomuodoltaan lähellä tikkujäätelöä.

Jäisiä mehutankoja on syöty jo 1800-luvulla. Ensimmäinen suuressa mittakaavassa markkinoitu tuote oli Frank Eppersonin (1894-1983) patentoima Popsicle-mehujää. 11-vuotiaana, vuonna 1905, Epperson jätti yöksi ikkunalaudalle lasin limonadia, jossa oli sekoitustikku. Seuraavana aamuna hän huomasi, että irrotettuaan limonadin kuumalla vedellä hän pystyi syömään jäätynyttä limonadia käyttäen tikkua pidikkeenä.[3] Vuonna 1923 Epperson hankki vuosien takaiselle keksinnölleen patentin. Keksinnön englanninkielinen nimi oli ”Epsicle ice pop”, mutta lastensa ehdotuksesta Epperson antoi tuotteelle myöhemmin nimen ”Popsicle”.[4] Mehujään ensimmäinen julkinen tarjoilu oli vuonna 1922 Oaklandissa pidetyissä tanssiaisissa, joissa mehujäätä tarjoiltiin paikallisille palomiehille[5]. Vuonna 1925 Epperson myi tuotteen oikeudet Joe Lowe -nimiselle yhtiölle. Nykyään oikeudet ovat Good Humor -yhtiöllä.[6]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.