Meduusakalat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meduusakalat
Japaninmeduusakala (Hyperoglyphe japonica)
Japaninmeduusakala (Hyperoglyphe japonica)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Stromateoidei
Heimo: Meduusakalat
Centrolophidae
Bonaparte, 1846
Suvut
  • Centrolophus
  • Hyperoglyphe
  • Icichthys
  • Psenopsis
  • Schedophilus
  • Seriolella
  • Tubbia
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Meduusakalat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Meduusakalat Commonsissa

Meduusakalat (Centrolophidae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan kaikista valtameristä lämpimistä ja lauhkeista vesistä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meduusakalojen heimoon kuuluu 7 sukua ja noin 27 lajia. Lajeja ovat muun muassa mustameduusakala (Centrolophus niger) ja pohjanmeduusakala (Hyperoglyphe perciformis). Suurimmat lajit voivat saavuttaa 137 cm:n pituuden, mutta yleensä ne jäävät noin 50–120 cm:n mittaisiksi. Kalojen ruumiinmuoto on pitkulainen tai ovaalinmuotoinen ja pää sekä kuono ovat pyöreähköt. Meduusakaloilla on yksi pitkä selkäevä ja myös peräevä on pitkä. Pyrstöevä on hieman haarautunut. Suu on suuri ja ulottuu silmien taakse. Meduusakalojen suomut ovat pienikokoiset ja puuttuvat usein päästä. Väriltään meduusakalalajit ovat tyypillisesti yksivärisen harmaita, ruskeita tai vihertäviä.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meduusakalalajeja tavataan lauhkeista ja trooppisista vesistä Atlantin sekä Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä lukuun ottamatta niiden keskiosia. Ne elävät usein syvissä vesissä lähellä mannerjalustoja ja saaria. Erityisesti nuoret kalat liikkuvat meduusojen ja kelluvien esineiden läheisyydessä lähempänä pintaa. Meduusakalojen ravintoa ovat meduusat, salpat, pienet kalat sekä äyriäiset. Meduusakaloja saadaan toisinaan saaliiksi siimoilla ja ne ovat maultaan hyviä ruokakaloja.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Family Centrolophidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 18.3.2012. (englanniksi)
  2. a b Family Centrolophidae (PDF) FAO. Viitattu 18.03.2012. (englanniksi)
  3. a b John D. McEachran,Janice D. Fechhelm: Fishes of the Gulf of Mexico: Scorpaeniformes to tetraodontiformes, s. 796. University of Texas Press, 1998. ISBN 978-0-292-70634-7. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 18.03.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.