Medford

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Medford
Unitarian Universalist Church
Unitarian Universalist Church
Medford ma highlight.png

Koordinaatit: 42°25′06″N, 71°06′24″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Massachusetts
Piirikunta Middlesex
Hallinto
 – Pormestari Michael J. McGlynn
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 22,4 km²
 – Sisävesi 1,3 km² (5,8 %)
Korkeus 4 m
Väkiluku (2000) 55 765
 – Tiheys 2 645,3 as./km²
Aikavyöhyke UTC-5
(kesäaika UTC-4)

Medford on kaupunki Middlesexin piirikunnassa, Massachusettsin osavaltiossa, Yhdysvalloissa, vain muutaman kilometrin päässä Bostonista. Vuonna 2000 Medfordin väkiluku oli 55 765. Medfordissa sijaitsee Tufts University. Kaupungin nimi tulee kuvauksesta "nummi joen vierellä" ("meadow by the ford").

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Medford perustettiin vuonna 1630. Siitä tuli kaupunki vuonna 1892 ja se oli teollisuuskeskus, jossa valmistettiin mm. tiiliä, rommia ja laivoja.

Lehtinunna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1868 ranskalainen astronomi ja luonnonhistorioitsija Leopold Trouvelot yritti jalostaa paremman mulperiperhosen käyttämällä lehtinunnia. Useat näistä perhosista pääsivät karkuun hänen kotoaan. Kymmenessä vuodessa hyönteinen tuhosi kasvillisuuden naapurustossa. Se levisi ympäri Pohjois-Amerikkaa.

Laulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luvulla Simpsonin tavernassa, High Streetillä, paikallinen asukas James Pierpont kirjoitti "Kulkuset" ("Jingle Bells") kelkkakilpailun jälkeen. Toinen paikallinen asukas, Lydia Maria Child (18021880), kirjoitti runon, matkasta kaupungin toiselle puolelle isovanhempiensa talolle, joka nykyään tunnetaan klassikkolauluna nimeltä "Over the River and Through the Woods".

Muuta merkittävää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Medford oli maailmankuulujen keittokirjojen kirjoittajan Fannie Farmerin koti. Se oli myös James Plimptonin koti; miehen, joka vuonna 1863 keksi ensimmäisenä neljäpyöräisen rullaluistimen.

"Musta Dahlia", häpeällisen Hollywood murhan uhri, syntyi ja eli Medfordissa ennen kuin meni länsirannikolla etsimään julkisuutta.

Peter Tuftsin talo (350 Riverside Ave.) on luultavasti vanhin tiilitalo Uudessa-Englannissa. Toinen tärkeä paikka on "Slave Wall" Grove Streetillä.

Medford on lähettänyt monia urheilijoita NHL:ään; Shawn Bates, vaikka syntyikin Melrosessa, kasvoi Medfordissa, kuten Keith Tkachuk, Mike Morrison ja Joe Sacco.

Medfordissa on Uuden-Englannin tunnetuimpia leipomoita sekä italialaisia ravintoloita.

Medford oli amerikkalaisen liikemiehen, Michael Bloombergin koti. Bloomberg toimii nykyään New Yorkin pormestarina. Hän kävi koulua Medford High Schoolissa, kunnes valmistui collegesta. Hänen äitinsä on yhä Medfordin asukas.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Medford, Massachusetts