Me kolme ja Ritvan suojatit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Me kolme ja Ritvan suojatit
Kirjailija Anni Swan
Genre nuortenkirja
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1937
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Me kolme ja Ritvan suojatit on Anni Swanin nuortenkirja, joka ilmestyi vuonna 1937. Siihen sisältyy kaksi kertomusta.

Swan hahmotteli tarinaa palattuaan vuonna 1933 pitkältä ulkomaanmatkalta. Kertomuksen tapahtumien ajankohta on 1930-luku, ja taustalla ovat Swanin lapsuudenaikaiset paikat ja tapahtumat. Kuvauksissaan Valamosta ja Petsamosta Swan on hyödyntänyt omia lapsuudenaikaisia matkojaan.[1]

Jälkimmäisen tarinan Ritvan suojatit kantava teema on hyväntekeväisyys, tarkemmin sanottuna huonompiosaisten auttaminen. Kirjan päähenkilö Ritva, joka on lukijoille tuttu jo tarinasta Me kolme, käy koulua Helsingissä. Koulunkäynnin sijaan hänen huomionsa kääntyy pian luokkatoverin perheen säälittävään tilanteeseen. Perheen äiti on kuollut ja isä on taiteilija, joka lapsistaan välittämättä kiertää maata yrittäen myydä taulujaan. Perheen vanhin poika on keskeyttänyt koulunkäyntinsä ja ottanut toimen auttaakseen perhettään. Ritva ystävystyy lasten kanssa ja yrittää auttaa heitä parhaansa mukaan. Perheen isän palatessa kotiin heidän tilanteensa vaikuttaa helpottuvan isän vuokrattua yhden heidän huoneistaan virolaiselle liikemiehelle. Valitettavasti virolainen liikemies paljastuu salakuljettajaksi, joka jää osaksi Ritvan avulla kiinni. Lasten tilanne huononee entisestään isän lähdettyä ystävänsä kanssa kesäksi ulkomaille ja jätettyä lapset oman onnensa nojaan. Taas pelastaa Ritva tilanteen hankkimalla lapsille paikan portinvartijana omassa kylässään, jonne myös Ritva palaa kesäksi.

Kirjan ympäristö on pelottava urbaani miljöö. Kaupunki on pelottavien ja murheellisten tapahtumien näyttämö: kaupungissa lapset asuvat kerrostalon pohjakerroksessa pihalla, jonne aurinko harvoin pääsee paistamaan. He elävät köyhyydessä ja näkevät jopa ajoittain nälkää. Kaupungissa perhe tahtomattaan sekaantuu vuokralaisensa rikollisiin toimiin. Kirjan lopussa lasten päästessä maalle uusi maalaiskoti kuvataan heidän pelastuksenaan. Maalla heidän ei tarvitse nähdä nälkää eikä elää pimeässä, vaan he pääsevät nauttimaan puhtaasta ilmasta ja auringonpaisteesta.

Kirjan päähenkilö Ritva on kiltin tytön ja villin poikatytön yhdistelmä, uudenlainen itsenäinen nuori nainen. Ritva on kiltti, ystävällinen, sydämellinen ja auttavainen, mutta hän on myös luonnollisella tavalla villi ja spontaani. Ritva on muiden Swanin tyttökirjojen sankarittarien tavalla itsenäinen ja omaa päätään käyttävä tyttö. Ritva auttaa ystäviään ja järjestää heidän asioitaan oman päänsä mukaan. Ritva ei aina nauti ympäristönsä hyväksyntää, mutta hän ei kuitenkaan kapinoi tätä paheksuntaa vastaan. Hän tietää usein toimivansa muiden odotusten vastaisesti, mutta hänen hyvä sydämensä ei salli jättää ystäviä pulaan.

Teos on julkaistu myös Anni Swanin koottujen teosten 9. osassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mille aikakaudelle sijoittuu Anni Swanin Me kolme ja Ritvan suojatit? Kysy.fi. 16.11.2016. Helsingin kaupunginkirjasto. Arkistoitu 1.12.2017. Viitattu 30.11.2017.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]