Matti Kid Hytönen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matti "Kid" Hytönen (15. huhtikuuta 1942 Helsinki19. toukokuuta 2016 Loviisa) oli suomalainen toiminnanjohtaja ja entinen rikollinen, joka avusti entisiä vankeja palaamaan takaisin yhteiskuntaan. Hytönen toimi myös 1970-luvulla iskelmälaulajana ja säveltäjänä sekä myöhemmin journalistina ja viihdekirjailijana. [1]

Matti Hytösen isä oli näyttelijä Hugo Hytönen, ja hän asui isänsä kuoltua aluksi äitinsä kanssa Lallukan taiteilijakodissa. Äiti ei kuitenkaan kyennyt hoitamaan häntä, ja Hytönen oli lapsuudessaan 11 eri kasvatuskodissa.

Murrosikäisenä siihen asti koulussa hyvin menestynyt Hytönen alkoi laiminlyödä koulunkäyntiä ja varastella. Hän joutui lopulta 1957 koulukotiin ja sen jälkeen 1961 ensimmäisen kerran vankilaan. Hytönen on ollut elämänsä aikana vankilassa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Ranskassa ja Keniassa vuosien 1961–1983 välillä yhteensä 18 kertaa. Vankilassa oloa kertyi kaikkiaan 18 vuotta 7 kuukautta ja 22 päivää. Tuomionsa Hytönen sai petoksista. Motiivina useimmille rikoksille oli Hytösen mukaan tarve hankkia viinaa ja naisia. Vankilatuomioiden välillä Hytönen vietti kulkurielämää sekä Suomessa että ulkomailla.

Hytönen esiintyi iskelmälaulajana 1970-luvun alussa, ja hän teki 1971 myös singlelevytyksiä (En usko huomiseen, Hotelli, Jokainen hetki on samanlainen, Kuka puolestani itkee, Kun toisin on, On jämpti tää, Viidentoista olin, Äidille). Vankilataustansa vuoksi Hytöstä markkinoitiin Suomen Johnny Cashina, ja hänelle keksittiin myös taiteilijanimi Kid. Lupaavasti alkanut laulajan ura kariutui kuitenkin alkoholin käyttöön.

Hytönen kirjoitti vankilassa istuessaan 1970- ja 1980-luvuilla myös paljon kertomuksia, joita julkaistiin viihdelukemistoissa (Lääkärisarja, RikosPalat ym.). Kertomukset vaihtelivat romanttisista lääkärinovelleista aina rikos- ja pornonovelleihin. Hytönen kirjoitti myös omaelämäkerran nimeltä Kid, viimeinen kulkuri ja romaanin Miljoonan markan mies.

Sittemmin Hytönen pääsi irti vankilakierteestä, ja hän oli vuodesta 2003 alkaen entisiä vankeja auttavan KRIS-Etelä Suomi ry:n toiminnanjohtajana. Käänne Hytösen elämässä tapahtui 1998, kun hän raitistui ja lopetti päihteiden käytön.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kid, viimeinen kulkuri, omaelämäkerta. Kolmiokirja, Oulu 1984
  • Punainen palaa, Cavander. Formula-sarja 4. Kolmiokirja, Oulu 1984
  • Ratkaisun ratakierros. Formula-sarja 1. Kolmiokirja, Oulu 1985
  • Miljoonan markan mies, romaani. Karisto 1987
  • Viimeinen potti, rikosnovelli. Ilmestyi RikosPalat-lehden numerossa 1/1988
  • Ai sää olet se Maukka!, kirjoittajat Mauri Poikeljärvi ja Matti "Kid" Hytönen. Vankeinhoidon koulutuskeskuksen julkaisu 6/1995. Painatuskeskus, Helsinki 1995
  • Jorma Anjala ja elämän eväät, toimittanut Matti "Kid" Hytönen. Starttikoti, Kiihtelysvaara 1995
  • "Maukka" : : vankilasta vaikuttajaksi. Vankeinhoidon koulutuskeskuksen julkaisuja. Tietosanoma, Helsinki 2001

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matti Hytönen (Hytösen muistokirjoitus) Helsingin Sanomat. 14.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]