Matsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matsaa

Matsa (hepr. ‏מצה‎) on suolakeksityyppinen juutalaisen pesah-juhlan tunnusomainen ruoka. Tooran käskyn mukaisesti tavallinen hapatettu leipä on pesahina ankarasti kielletty:

Ja tämä päivä olkoon teille muistopäivä, ja viettäkää sitä Herran juhlana; sukupolvesta sukupolveen viettäkää sitä ikuisena säädöksenä. Seitsemän päivää syökää happamatonta leipää; jo ensimmäisenä päivänä korjatkaa pois hapan taikina taloistanne. Sillä jokainen, joka hapanta syö, ensimmäisestä päivästä seitsemänteen päivään asti, hävitettäköön Israelista. (2.Moos.12:14-15)

Matsa-leivät leivotaan vehnäjauhosta ja vedestä. Ne täytyy sekoittaa hyvin matalassa lämpötilassa, ja taikina on saatava paistoon 18 minuutin kuluessa. Jos taikina lämpenee tai sen käsittely pitkittyy, hametsia eli hapatetta saattaa alkaa muodostua ja silloin taikina olisi ei-košer.

Oikeaoppisessa matsassa ei saa olla suolaa, sokeria eikä mausteita. Hapate symboloi ylpeyttä ja sydämen kovuutta, josta juutalaisen täytyy erottautua. Tämän vuoksi matsaa kutsutaan köyhäksi leiväksi, ja se symboloi nöyryyttä.

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.