Matemaatikkoja vastaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matemaatikkoja vastaan
Πρὸς μαθηματικούς
Alkuperäisteos
Kirjailija Sekstos Empeirikos
Kieli muinaiskreikka
Genre filosofia
Julkaistu 100-luku
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Matemaatikkoja vastaan[1] (m.kreik. Πρὸς μαθηματικούς, Pros mathēmatikūs; lat. Adversus mathematicos) on Sekstos Empeirikoksen kirjoittama filosofinen teos, joka edustaa pyrrhonistista skeptisismiä.[2] Teos tunnetaan myös nimillä Professoreita vastaan[3] ja Oppineita vastaan.

Teos koostuu osista, jotka on suunnattu erilaisia tiedon lajeja vastaan, ja niitä vastaan, jotka katsovat omaavansa jotain tietoa. Teoksen nimen mathēmatikos tarkoittaa oppineita yleensä,[4] mutta sen voidaan katsoa viittaavan erityisesti platonilaisiin.[1] Kirjat laajentavat Sekstoksen teoksen Pyrrhonismin pääpiirteet kirjojen II ja III esitystä aiheesta.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teokseen Matemaatikkoja vastaan luetaan joko kuusi tai yksitoista kirjaa. Tämä on seurausta siitä, että säilyneissä käsikirjoituksissa yksitoista Sekstokselta säilynyttä kirjaa on luettu yhteen otsikon Matemaatikkoja vastaan alle. Nimellä Matemaatikkoja vastaan on kuitenkin alun perin tarkoitettu viitata vain kuuteen ensimmäiseen kirjaan. Tämä käy ilmi ensimmäisen kirjan alusta ja kuudennen kirjan lopusta.[2]

Teoksen kuusi ensimmäistä kirjaa tunnetaan perinteisesti myös omilla nimillään:

 • Grammaatikkoja vastaan (Πρός γραμματικούς, Pros grammatikous) (kirja I)
 • Reetoreja vastaan (Πρός ῥήτορας, Pros rhētoras) (kirja II)
 • Geometrikkoja vastaan (Πρός γεωμέτρας, Pros geōmetras) (kirja III)
 • Aritmeetikkoja vastaan (Πρός ἀριθμητικούς, Pros arithmētikous) (kirja IV)
 • Astrologeja vastaan (Πρός ἀστρολόγους, Pros astrologous) (kirja V)
 • Muusikkoja vastaan (Πρός μουσικούς, Pros mousikous) (kirja VI)

Teoksen kirjat VII–XI ovat säilyneet epätäydellisesti. Tutkijat ovat arvelleet, että tämän kirjajoukon alusta puuttuu ainakin yksi ja mahdollisesti jopa viisi kirjaa. Säilyneitä kirjoja on kutsuttu perinteisesti seuraavilla nimillä:[2]

 • Loogikkoja vastaan (Πρός λογικούς, Pros logikous) (kirjat VII-VIII)
 • Fyysikkoja vastaan (Πρός φυσικούς, Pros fysikous) (kirjat IX-X)
 • Eetikkoja vastaan (Πρός ἠθικούς, Pros ēthikous) (kirja XI)

Nämä kirjat erotetaan joskus erilliseksi teokseksi kirjoista I–VI käyttämällä niistä nimitystä Dogmaatikkoja vastaan (Πρός δογματικούς, Pros dogmatikous). Tällöin Loogikkoja vastaan muodostaa tämän teoksen kirjat I–II, Fyysikkoja vastaan kirjat III–IV ja Eetikkoja vastaan kirjan V, huolimatta siitä, että todellisuudessa teoksen alkuosa puuttuu. Dogmaatikkojen voidaan tässä katsoa viittaavaan erityisesti stoalaisiin.[1] Sekstos itse käyttää näistä viidestä kirjasta nimitystä Skeptika hypomnēmata (Σκεπτικά ὑπομνήματα) viitatessaan niihin muualla. Ne vaikuttavat olevan kirjoja I–VI varhaisempia.[2]

Nimet Matemaatikkoja vastaan ja Dogmaatikkoja vastaan eivät esiinny alkuperäisissä käsikirjoituksissa, vaan ne on kehitetty myöhemmin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Thesleff, Holger & Sihvola, Juha: Antiikin filosofia ja aatemaailma, s. 391. Helsinki: WSOY, 1994. ISBN 951-0-19930-3.
 2. a b c d Bett, Richard: "Introduction". Teoksessa Sextus Empiricus; Bett, Richard (toim.): Against the ethicists: (Adversus mathematicos XI), s. x. Clarendon later ancient philosophers. Oxford University Press, 2000. ISBN 0198250975. Teoksen verkkoversio.
 3. Angeria, Kari: Polku onnellisuuteen : Epikuroksen ajatuksia onnellisuudesta ja tiedon roolista sen saavuttamisessa. Jyväskylän yliopisto, yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, 2008. Teoksen verkkoversio.
 4. Hankinson, R. J.: The Sceptics : Arguments of the philosophers, s. 6–7. 2. painos. Routledge, 1998. ISBN 0415184460. Teoksen verkkoversio.