Mastermind

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valmis Mastermind-peli

Mastermind on lautapeli, jonka keksi 1970-luvun alussa israelilainen Mordecai Meirowitz. Siinä yhden pelaajan tulee pyrkiä ratkaisemaan toisen rakentama värikoodi. Peli on Pressman Toy Corporationin rekisteröity tavaramerkki.[1] Se on suunnattu yli 8-vuotiaille.[2]

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on kuuden eri värisiä nappuloita (palloja), joista toinen pelaaja valitsee haluamansa yhdistelmän ja laittaa sen merkiksi kyseisen väriset pallot piiloon (kuvan alareunassa). Yhdistelmiä on yhteensä 1296.

Ratkaisija tekee arvauksen ja laittaa sitä vastaavat pallot riviin (kuvan ylin rivi). Vastaaja kertoo nyt

  • moniko pallo arvauksessa on oikean värinen ja oikealla paikalla (merkitään punaisella pikkumerkillä)
  • moniko pallo arvauksessa on oikean värinen, mutta väärällä paikalla (merkitään valkoisella)

Kukin nappula arvioidaan vain kerran.

Ensimmäisessä arvauksessa on yksi oikein väärässä paikassa (valkoinen pallo). Ratkaisija tekee nyt toisen arvauksen (toisiksi taain rivi) ja saa vastauksen yksi oikeassa kohdassa (punainen pallo) ja yksi väärässä kohdassa (sininen pallo).

Tällä tavalla peli etenee ja jokainen arvaus tuo lisää tietoa piilossa olevista palloista, kunnes arvaus osuu kohdalleen ja vastaukseen tulee neljä punaista merkkiä.

Kokemus on osoittanut, että useimmat pelit vaativat 4-6 arvausta.lähde?

Muunnelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin pelaamiseen tarvitaan vain kaksi kynää ja kaksi paperinpalaa, toiseen ja piiloon vastaaja merkitsee värien sijasta neljä numeroa väliltä 1-6, esim. 6163.

Toiseen paperiin ratkaisija merkitsee ensimmäisen arvauksen, esim. 1233 ja saa vastauksen yksi oikein ja oikeassa paikassa (kolmonen) ja yksi väärässä paikassa (ykkönen). Ne voi merkitä esim. Xx.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.