Mastermind (lautapeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mastermind on lautapeli, jonka keksi 1970-luvun alussa israelilainen Mordecai Meirowitz. Siinä yhden pelaajan tulee pyrkiä ratkaisemaan toisen rakentama värikoodi. Peli on Pressman Toy Corporationin rekisteröity tavaramerkki.[1] Se on suunnattu yli kahdeksanvuotiaille.[2]

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi valmiiksi pelatusta Mastermind-pelistä.

Pelissä on kuuden värisiä nuppineulan tapaisia nappuloita, joista toinen pelaaja valitsee haluamansa yhdistelmän ja laittaa sen merkiksi kyseisen väriset pallot piiloon (kuvan alareunassa). Yhdistelmiä on yhteensä 1 296. Yleensä pelit vaativat 4–6 arvausta.lähde?

Pelissä ratkaisija tekee arvauksen ja laittaa sitä vastaavat pallot riviin (kuvan ylin rivi). Vastaaja kertoo pikkumerkkien avulla:

  • Moniko pallo arvauksessa on oikean värinen ja oikealla paikalla (merkitään punaisella pikkumerkillä)
  • Moniko pallo arvauksessa on oikean värinen, mutta väärällä paikalla (merkitään valkoisella)

Kukin nappula arvioidaan vain kerran.

Kuvan esimerkin tapauksessa ensimmäisessä arvauksessa on yksi oikein väärässä paikassa (vaaleansininen pallo). Ratkaisija tekee nyt toisen arvauksen (toiseksi ylin rivi) ja saa vastauksen yksi oikeassa kohdassa (punainen pallo) ja yksi väärässä kohdassa (purppura pallo).

Tällä tavalla peli etenee ja jokainen arvaus tuo lisää tietoa piilossa olevista palloista, kunnes arvaus osuu kohdalleen ja vastaukseen tulee neljä punaista merkkiä.

Muunnelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin pelaamiseen tarvitaan vain kaksi kynää ja kaksi paperinpalaa, toiseen ja piiloon vastaaja merkitsee värien sijasta neljä numeroa väliltä 1–6, esimerkiksi 6163.

Toiseen paperiin ratkaisija merkitsee ensimmäisen arvauksen, esimerkiksi 1233 ja saa vastauksen yksi oikein ja oikeassa paikassa (kolmonen) ja yksi väärässä paikassa (ykkönen). Ne voi merkitä esimerkiksi Xx.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lautapeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.