Mary Norton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mary Nortonin kotitalo vuoteen 1921 (Leighton Buzzard, Bedfordshire).

Kathleen Mary Norton (o.s. Pearson; 10. joulukuuta 1903 Lontoo29. elokuuta 1992 Bideford, Devon) oli englantilainen lastenkirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten Kätkijät-romaanien sarjasta.[1] Myös elokuva Hokkus pokkus taikaluudalla perustuu hänen romaaniinsa.

Mary Norton syntyi Lontoossa ja kasvoi Leighton Buzzardissa. Hänen kotitalonsa ”The Cedars”, jossa hän asui vuoteen 1921, on Kätkijäin tapahtumapaikka. Mary Norton avioitui vuonna 1927 Robert Charles Nortonin kanssa. Heille syntyi neljä lasta.

Kirjailijanuransa Norton aloitti vuonna 1940, kun perhe asui tilapäisesti New Yorkissa. Hänen esikoisromaaninsa The Magic Bed Knob; or, How to Become a Witch in Ten Easy Lessons julkaistiin vuonna 1943 ja jatko-osa Bonfires and Broomsticks 1945. Romaanit julkaistiin yhdistettynä vuonna 1957 nimellä Bed-Knob and Broomstick, ja niiden pohjalta The Walt Disney Company tuotti elokuvan Hokkus pokkus taikaluudalla. Romaani suomennettiin vuonna 1987 nimellä Lentävä sänky.

Nortonin tunnetuimpiin teoksiin kuuluu romaani Kätkijät (The Borrowers) jatko-osineen. Romaanit kertovat pienikokoisista ihmisistä, jotka elävät englantilaisen talon rakenteiden kätköissä ja lainaavat suurikokoisten ihmisten tavaroita selvitäkseen hengissä. Ensimmäinen osa Kätkijät julkaistiin vuonna 1952, ja se voitti Carnegie-mitalin. Toinen osa Kätkijät taivasalla ilmestyi vuonna 1955 ja kolmas osa Kätkijät virran vieminä vuonna 1959. Sarja käsittää kaikkiaan kuusi romaania, ja neljä ensimmäistä on suomennettu, viimeksi Kätkijät yläilmoissa vuonna 1981. Romaaneja ovat kuvittaneet Diana Stanley ja Ilon Wikland. Kätkijöiden tarinoita on sovitettu useiksi elokuviksi, joista voidaan mainita amerikkalainen Kätkijät (1997) ja japanilainen animaatio Kätkijät (2010).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]